Вести

17 Фебруар 2016, 15:17

Помоћ пољопривредним домаћинствима у Србији


Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду (ФАО) је кроз програм „Помоћ Европске уније поплавњеним подручјима у Србији“ до сад дистрибуирала значајне количине помоћи за више од 26.000 домаћинстава у 30 општина у Србији.


Помоћ је дистрибуирана у оквиру два пројекта помоћи поплављеним подручјима финансирана из претприступних фондова, а у плану је наставак помоћи и у 2016 години кроз пројекат ИПА 2014.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је данас на конференцији ФАО „Представљање досадашњих резултата и даљих планова помоћи пољопривредним домаћинствима у Србији“ да је са укупним износом од 9,5 милиона евра Европска унија највише помогла пољопривреднике након поплава.


Он је истакао да су поплављени пољопривредници поред помоћи из ЕУ преко ФАО, помоћ добили и од државе поделом семена за пресејавање више од 16.000 хектара за 10.000 пољопривредних газдинстава, као и са пола милиона евра за куповину горива и истим толиким износом за куповину ђубрива. Држава је издвојила и 400.000 евра за помоћ сточарима у обнови сточног фонда за свако угинуло грло, као и око пола милиона евра за чишћење пољопривредног земљишта које је уништено наносима воде у поплавама.


Благојевић је нагласио да ће се Канцеларија у наредном периоду бавити управљањем ризицима од свих елементарних непогода, не само поплавама, и нагласио да само суше сваке године направе већу штету у српској пољопривреди него поплаве.


Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је Европска унија, у склопу друге фазе Програма помоћи поплављеним подручјима у Србији, из ИПА 2014 програмског циклуса одобрила пројекат вредан 1,5 милиона евра у трајању од годину дана, за помоћ малим пољопривредницима на истоку Србије, који је започео у новембру 2015. године. Обухваћене су следеће општине и градови: Мајданпек, Неготин, Сврљиг, Зајечар, Бољевац, Кладово и Књажевац.

Пројекат, који финансира ЕУ, спроводи ФАО, у блиској сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларијом за управљање јавним улагањима и локалним самоуправама, подсетила је Богосављевић Бошковић.

Пројектом је предвиђено да ће мали пољопривредници, који су имали штету од поплава, али других елементарних непогода, добити помоћ у виду садног и семенског материјала, ђубрива, сточне хране, пластеника, кошница, као и пољопривредне опреме и алата, прецизирала је Богосављевић Бошковић.


Министар је подсетила да је сектор пољопривреде био један од најтеже погођених у катастрофалним поплавама које су погодиле Србију у мају 2014. године, али да су Влада Србије и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз значајну помоћ међународних партнера и донатора, успели да у најкраћем могућем року отклоне највећи део штетних последица насталих после ове велике непогоде.

"На овом месту потребно је, пре свега, изразити захвалност партнерима из Европске Уније, који су брзо и правовремено реаговали, како у смислу хитне интервенције и ангажовања специјалних тимова и опреме на пословима непосредног спашавања људи и имовине, тако и у погледу каснијег обезбеђивања значајних средстава бесповратне помоћи намењене обнови пострадалих подручја", истакла је Богосављевић Бошковић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт казао је да је помоћ пољопривреди Србије коју је ЕУ финансирала у износу од готово 10 милиона евра, део укупне неповратне помоћи од 150 милиона евра коју је Унија дала за санацију штета од поплава у Србији.

Девенпорт је истакао да је око 108.000 људи у Србији имало конкретну корист од пројекта, који спроводи ФАО, узимајући у обзир не само носиоце, већ и чланове пољопривредних домаћинстава.


Амбасадор је захвалио Министарству пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларији за управљање јавним улагањима на досадашњој сарадњи захваљујући којој је пројекат успешно реализован, најављујући њен још интензивнији наставак.


?>