Вести

18 Јун 2014, 13:18

Помоћ ФАО у санирању штете од поплава


Београд, 18. јун 2014. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички разговарала је данас са регионалним представником Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН) Владимиром Рахмањином о помоћи те организације бржој и ефикаснијој санацији штете од поплава у нашој земљи.

 

Помоћ ФАО у санирању штете од поплава

Фото: tanjug.rs

 

Представници ФАО посетили су у Србију на позив Владе Републике Србије у циљу пружања помоћи нашој земљи на том плану својом експертизом, при чему ће стручни тим ФАО обиласцима терена извршити детаљну анализу и предложити мере из своје надлежности.

 

Помоћ ФАО биће реализована на краткорочном нивоу, и то у виду сточне хране и вакцинације животиња, у деловима Србије где је то потребно.

 

На средњорочном и дугорочном нивоу, помоћ ће се највише односити на наредну сетву у циљу обезбеђивања доприноса у следећој години (припрема и заштита усева од падавина и хладноће), као и на санације клизишта, које ће бити изведене уз подршку локалног становништва и пољопривредног сектора.

 

У разговору је наглашено да се мора извршити процена стања у којем се налазе штале и амбари. Уколико је потребно, неопходно је извршити њихову додатну дезинфекцију, а у случају изостанка њених ефеката, и рушење и поновну градњу.

 

Поновна градња у том случају требало би да буде на вишем нивоу у односу на ниво градње у периоду пре поплава, као врста превентиве у случају евентуалних будућих непогода.

 

На састанку је истакнуто да је фокус помоћи ФАО усмерен на мале фарме и домаћинства, а не на велике комерцијалне произвођаче.

 

Планирано је да се расподела добара обавља кроз систем ваучера, или физичком дистрибуцијом.

 

Удовички је изнела предлог да ваучери гласе на име доносиоца како би се спречила евентуална злоупотреба.

 

У разговору је постигнута сагласност о томе да би, у циљу заштите локалне економије, било од значаја то да су добра која ће бити расподељена произведена у Србији, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе.


?>