Вести

23 Новембар 2018, 16:23

Положен камен темељац за Научно-технолошки парк у Нишу


Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић присуствовао је данас у Нишу полагању камена темељца за изградњу Научно-технолошког парка, који треба да буде завршен до марта 2020. године.

Изградњом Научно-технолошког парка биће добијен простор од 14.000 метара квадратних за обуку студената за коришћење напредних технологија и учење кроз праксу.

Реч је о инвестицији вредној 10 милиона евра, од чега ће у изградњу бити уложено више од осам милиона евра, док ће за набавку неопходне опреме бити потребно 1,4 милиона евра.

Шарчевић је том приликом нагласио да, захваљујући развоју привреде, као и сарадњи привреде и образовања и томе што су технолошко знање и развој у функцији друштва, млади људи заиста овде виде своју шансу.

Стартап и спиноф компаније које буду планиране, али и компаније из других делатности, могу да дају огроман допринос граду који је познат на мапи Србије, али и света, по озбиљном знању тамошњих студената и ученика када су у питању физика, математика и друге фундаменталне науке, рекао је министар.

Он је уједно подсетио на то да наредне недеље у скупштинску процедуру улази Предлог закона о фонду за науку, додавши да ће посебан фонд за ту област бити прилика да се покрене нови научни циклус.

Тај фонд ће имати не само средства ресорног министарства, него и других министарстава и других делатности. По узору на развијене земље, пре свега амерички НСФ (Национална фондација за науку) и друге европске моделе, привредна друштва и предузећа ће улагати у науку, истакао је министар, додавши да Србија може да постане земља којој ће научна истраживања донети добробит.

Полагању камена темељца у Нишу присуствовали су и ректор Универзитета у Нишу Драган Антић, директорка канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 

Вест преузета са сајта Владе Републике Србије