Вести

29 Децембар 2014, 15:29

Пола милијарде динара бесповратне помоћи поплављеним привредницима


Обреновац, 29. децембар 2014. године. - Влада Србије усвојила је Државни програм обнове привредне делатности на поплављеном подручју којим је за потребе обнове и подстицаја привредне делатности у поплављеним општинама у Србији издвојено пола милијарде динара из буџета. 

Програм подразумева давање бесповратних новчаних средстава микро и малим привредницима који су 31. маја имали до 50 запослених. Износ бесповратне помоћи се утврђује у односу на број запослених и може износити од 240.000 до 600.000 динара.

Програм су данас привредницима у Обреновцу представили министар привреде Жељко Сертић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, норвешки амбасадор Нилс Рагнар Камсваг и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да Државни програм обнове привредне делатности подразумева доделу бесповратне помоћи микро и малим предузећима због процене да је њима помоћ управо најпотребнија. Он је казао да ће средства бити издвајана за објекте, али и средства за рад и робу која је уништена током поплава.

''Само за привреду у Обреновцу, процена је да ће бити издвојено око 180 милиона динара из буџета што је милион и по евра, а ако се узме у обзир и помоћ привреди из фондова Европске Уније онда ће укупна помоћ износити око 2 милиона евра'', рекао је Благојевић.

Благојевић је подсетио да је до сада за обнову Обреновца опредељено шест милијарди динара, од чега је за помоћ породицама чији су објекти оштећени у поплавама држава обезбедила близу две милијарде динара.

Министар привреде Жељко Сертић је рекао да очекује да ће око 700 предузећа добити једнократну помоћ на основу усвојеног државног програма за помоћ привредницима у поплављеним подручјима. Он је подсетио да је на почетку Влада донела неколико програма, између осталог и посебан програм од милијарду динара за који су предузећа угрожена у поплавама могла да аплицирају за средства и повољне дугорочне позајмице преко Фонда за развој.

''За ту намену на основу апликација предузећа и привредника из Обреновца издвојено је око 100 милиона динара'', рекао је Сертић.

Амбасада Норвешке кроз Програм “Финансијска подршка за сектор МСПП у Обреновцу након поплава” издвојила је пола милиона евра за помоћ привредницима из Обреновца.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг је рекао да је ова земља до сада издвојила четири милиона евра за реконструкцију јавних објеката, али и да је помагала и покретање пољопривредне производње у поплављеним подручјима. Он је истакао да ће Норвешка са нових пола милиона евра помоћи мале привреднике у Обреновцу да поново стану на своје ноге.

Председник Обреновца Мирослав Чучковић се захвалио Влади Србије и Влади Норвешке на помоћи и нагласио да је у обнову Обреновца до сада инвестирано близу шест милијарди динара.