Вести

14 Мај 2015, 18:14

Покренут пројекат за усклађивање података о клизиштима


Данас је у оквиру Другог Регионалног симпозијума о клизиштима у Јадранско-Балканској регији представљен почетак пројекта под називом „Усклађивање података о клизиштима и обука општина за њихово праћење:  BEWARE (Beyond landslide aWAREness)“.

Пројекат спроводе Геолошки завод Србије, као носилац и Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду, као реализатор. Пројекат финансира Влада Јапана преко Канцеларије Програма Уједињених нација (УНДП) у Србији. 

Како је речено, пројекат је вредан 3,6 милиона долара и омогућиће систематско истраживање клизишта у Србији, снимање терена, процену и мапирање ризика, анализу исплативости пројеката санације, израду катастра клизишта и обука намењену локалним самоуправама за систематско праћење клизишта, којима је подложно 30 одсто територије Србије.


Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да Влада Србије покушава да створи предуслове за систематски одговор на ризике од клизишта која су прошле године причинила штету која се процењује на више стотина милиона евра.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да на подручју Србије има око 36.000 клизишта, а само на подручју Београда постоји више од 1.100 клизишта, међу којима је једно од највећих клизишта на Балкану, а можда и у Европи, у насељу Умка.

Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да би до краја јула Србија требало да добије закон о управљању ризиком и одбраном од елементарних непогода, који ће се бавити и питањем превенције.

Он је истакао да је приликом обнове објеката оштећених у прошлогодишњим мајским поплавама уведен принцип да ни једна кућа не може да се направи на терену који је угрожен поплавом или клизиштем и да би то требало да постане стандард у Србији. Благојевић је као проблеме навео то што се у Србији не зна у којој мери и одакле прете ризици од клизишта, недовољна координација између надлежних институција, али и недостатак финансијских средства за санацију клизишта.

Према проценама, додао је Благојевић, за санацију проблема клизишта у Србији потребно 11 милијарди евра.