Вести

19 Новембар 2015, 14:19

Почели радови на чишћењу корита Колубаре у Обреновцу


Радови на чишћењу корита реке Колубаре у Обреновцу, који коштају око пола милиона евра и требало би да буду завршени до краја године, почели су данас у Обреновцу.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић је рекао да су радови вредни око пола милиона евра и да их та канцеларија финансира из средстава Фонда солидарности ЕУ.

Благојевић је рекао да је ЕУ много помогла Србији после поплава.

Према његовим речима, Кoлубара није једина река на којој је чишћено корито већ су такви радови изведени на километрима и километрима река широм Србије. Као пример је навео Тамнаву и реке у западној Србији, попут Бјелице, која, како је подсетио, протиче кроз општину Лучане која је током прошле године седам пута била плављена.

"Надам се да никад нећемо сазнати какви су заправо ефекти чишћења корита Колубаре и да Обреновац више никад неће бити изложен онаквом ризику каквом је био изложен прошле године и да никад више нећемо бити у прилици да се у Обреновцу бавимо обновом, већ да ће све оно што ћемо радити заправо бити у циљу смањења ризика од опасности које нам прете од природе", рекао је Благојевић.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је, подсетивши да се након више од 50 година први пут почело са чишћењем корита те реке, да је циљ радова повећање проточности Колубаре и смањење ризика плављења у случају јачих киша током јесени и зиме.

"Ово су радови које грађани не виде, али ово су најзначајнији радови након ојачавања и обнове бедема и насипа које радимо како бисмо повећали безбедност грађана Обреновца, уколико дође до јачих пљускова и могућности поплава", рекао је Мали и нагласио да ће радови трајати до краја године.

Он је рекао да ће из корита Колубаре бити уклоњено око 80.000 кубика муља, као и стабла, отпад и све оно што је онемогућавало реци да тече.

Градоначелник је рекао да је град Београд за годину и по дана урадио много на обнови Обреновца.

"Сви насипи су у потпуности санирани. Очекује нас отварање обреновачке гимназије и установе за социјални рад", рекао је Мали и додао да ће убрзо у потпуности бити завршена обнова Обреновца.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио је Влади Србије и Скупштини града Београда што су издвојили "огромна" средства за безбедност Обреновца.

Догађају је присуствовао и технички директор Београдвода Владимир Баталовић.

 

Извор: Танјуг


?>