Вести

17 Јун 2016, 14:17

Почела санација јаловишта рудника Столице


Увођењем извођача радова у посао данас је почела санација јаловишта рудника антимона „Столице“ у Крупњу. Инвестициона вредност хитних радова, који обухватају заштиту од површинских вода, санацију и стабилизацију јаловишта, чишћење и регулацију најугроженије деонице Костајничке реке, износи два милиона евра, а средства ће бити обезбеђена из Фонда солидарности Европске уније.
 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић је рекао да после скоро пола века од како је отров из јаловишта почео да се излива, а након годину дана припреме пројекта санације, почели су радови којима ће коначно бити решен овај проблем.

„Вредело је уложити време и новац како би се заштитио живот 15.000 људи који су деценијама директно изложени отровима из јаловишта, али и здравље људи који живе у општинама низводно од Столица. Радови, вредни 219 милиона динара, биће финансирани из донације Европске уније, захваљујући чијој великодушности смо успели много да урадимо након поплава којима смо били изложени'', рекао је Благојевић.

Заменик шефа Делагације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт рекао је да Европска унија помаже у решавању овог еколошког проблема, загађења река и земљишта.

„Влада Србије требало би да утврди колико се сличних жаришта налази у Србији, јер то је важно питање у прикључивању Европској унији. До сада смо са 9,6 милиона евра помогли санацију последица поплава у Крупњу која укључује изградњу и обнову кућа, помоћ пољопривредницима и обнову путева“, рекао је Бенедикт.

Санација ће бити спроведена на основу пројекта чија је израда финансирана из донације Владе Јапана, преко УНДП, у вредности од 204.300 долара.

„УНДП присутан је у Србији већ 50 година и активно пружа подршку Влади Србије и њеним грађанима у различитим ситуацијама. Након катастрофалних поплава 2014. године УНДП је пружио помоћ грађанима у 46 градова и општина у Србији, како у ублажавању последица поплава тако и у бољем планирању и већој отпорности у будућности,“ рекла је Ирена Војачкова Солорано, стална представница УНДП у Србији.

Проблем јаловишта код рудника „Столице“ стар је неколико деценија, а кулминирао је у мају 2014. године када су стабилност јаловишта угрозиле обилне падавине у овом региону, што је изазвало изливање опасних материја у Костајничку реку. Накнадним еколошким истраживањима утврђено је да су речна корита Костајничке и река Корените и Јадра, у дужини од око 27 км, као и значајне површине у приобаљу, загађене изнад граница дозвољене вредности те је неопходно извршити чишћење терена и уклањање исталоженог муља са јаловишта. Такође, значајне површине поплављеног пољопривредног земљишта (око 360 ha) загађене су тешким металима на којима треба извршити ремедијацију терена.