Вести

28 Јун 2014, 16:28

Почела изградња кућа у Обреновцу


Обреновац, 28. јун 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Обреновцу почетку изградње првих 10 стамбених објеката за грађане који су у поплавама остали без кућа, који ће бити завршени за два месеца.

 

Почела изградња кућа у Обреновцу

Фото: Танјуг

 

Вучић је након потписивања уговора о изградњи, који су потписали председник Управног одбора "Блиц фондације" Тијана Бајовић, градоначелник Београда Синиша Мали и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Србије Марко Благојевић, најавио да ће у свим поплављеним местима изградња нових кућа почети у наредних 15 дана.

 

Он је објаснио да је Град Београд уступио земљиште, док ће уз помоћ Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја и надлежних институција бити обезбеђене неопходне дозволе и инфраструктурни прикључци.

 

Премијер је исказао захвалност "Блиц фондацији" и Телевизији Прва, који су спровели низ акција у циљу помоћи становништву са поплављених подручја.

 

Држава ће финансирати изградњу свих срушених кућа, конкретно у Обреновцу 14, док ће вероватно изградњу још 50 финансирати Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), истакао је Вучић.

 

Према његовим речима, за 10 дана биће завршене све процедуре, након чега ће грађани почети да добијају новац за санацију оштећених кућа.

 

Премијер је објаснио да је градња кућа и подела новчане помоћи извесно време каснила због тога што су све процедуре морале да буду испоштоване, како би се избегле ситуације које су задесиле Краљево и Ваљево након земљотреса.

 

Вучић је саопштио да је сакупљено 29 милиона евра помоћи, а ускоро ће бити одржана и донаторска конференција, уз напомену да се траже и донатори који би могли да обезбеде технику, телевизоре и друге кућне апарате.

 

Такође, како је додао, с обзиром на то да је у поплавама уништено од 600 до 800 кућа, до октобра ће бити изграђен толики број потпуно нових стамбених јединица.

 

Бајовић је подсетила на то да је дневни лист "Блиц" један динар од сваког продатог примерка издвајао за збрињавање деце, при чему је, у сарадњи са ТВ Прва, сакупљен 21 милион динара помоћи.

 

Она је изразила захвалност премијеру и Влади Србије на сарадњи, уз оцену да је ово пример како се заједничким напорима може помоћи у збрињавању свих настрадалих у поплавама.