Вести

08 Јун 2018, 15:08

Отворен реконструисани дечји вртић "Лане" на Звездари


Заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић присуствовали су данас отварању реконструисаног вртића „Лане” на Звездари у који је Влада Републике Србије уложила 33 милиона динара кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима  Марко Благојевић казао је да је циљ реконструкција што више таквих објеката широм Србије. 

 

– Ради се више стотина оваквих објеката у 89 градова и општина, имамо готове објекте баш као што је овај и радимо их тако да изгледају као потпуно нови, функционални, безбеднији и енергетски ефикаснији него раније. Тај посао започели смо пре годину и по дана и трајаће све док и последњи објекат не буде обновљен – казао је Благојевић, истичући да се не прави разлика да ли се објекти налазе у сеоским или градским срединама.

 

Он је рекао и да са Градом Београдом постоји изузетно добра сарадња те да је у припреми још 17 сличних пројеката.

 

Весић је истакао да је увек велико задовољство када се обнови и отвори нови вртић јер су Граду Београду деца приоритет. 

 

– Реконструкција овог вртића је пример како заједно раде Влада Републике Србије и Град Београд и како заједно можемо да урадимо неке корисне ствари. Реконструкцију овог вртића финансирала је Влада Републике Србије кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима и уложили су 33 милиона динара. То је омогућило да овај вртић, који је отворен 1979. године и у који иде 177 деце, сада изгледа као нов – истакао је Весић.


Он је додао да је на објекту све замењено, од водовода и канализације до инсталација, а да ће град обезбедити нов намештај.

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак поновио је да је један од примарних циљева града да у наредне четири године Београд постане град који неће имати листе чекања када је у питању боравак деце у вртићима, али и адаптација и изградња нових вртића.

– Данас видимо како изгледа овај реконструисани вртић и желимо да их у наредном периоду буде што више и да, уз изградњу нових, подигнемо квалитет боравка деце у државним предшколским установама. Данас имамо 58.500 деце у државним вртићима, поред тога још 14.500 деце у приватним вртићима, имамо пројекат мреже школа у којима постојеће слободне просторе адаптирамо у просторе за боравак деце предшколског узраста и настојимо да и све друге погодне, а слободне просторе реновирамо и дођемо до нових места – казао је Славко Гак.

Догађају су присуствовали градски подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, председник општине Звездара Милош Игњатовић и директорка ПУ „Звездара” Снежана Перовић.


?>