Вести

12 Децембар 2014, 08:12 , ОБРЕНОВАЦ

Основна школа „Посавски партизани“ реконструисана уз подршку Европске уније


Основна школа „Посавски партизани“ у Обреновцу, која је тешко оштећена у мајским поплавама, успешно је реконструисана средствима Европске уније кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији. Школу су данас званично отворили председник Србије Томислав Николић, председник Владе Александар Вучић и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.

Основна школа „Посавски партизани“ у Обреновцу, која је тешко оштећена у мајским поплавама, успешно је реконструисана средствима Европске уније кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији. Школу су данас званично отворили председник Србије Томислав Николић, председник Владе Александар Вучић и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.

 

Основна школа Посавски партизани реконструисана уз подршку Европске уније

 

Цело приземље зграде Основне школе у којем се налазе кабинети, учионице, хол и сала за физичко васпитање било је потопљено , а вода је причинила велику штету. Европска унија уложила је 160.000 евра у обнову и набавку школског намештаја, а радови су обухватали замену дотрајалих електричних инсталација, малтерисање, уређење зидова и подова, обнову столарије и спортског пода у сали.

 

„Захваљујући подршци Европске уније, наша деца поново имају адекватне услове у школи, у којој ће учити како да постану добри људи. Када нас је несрећа задесила, видели смо на кога можемо да рачунамо“, рекао је председник Србије Томислав Николић.

 

„Европска унија помогла нам је много у обнови после мајских поплава, а школа „Посавски партизани“ једна је од најбоље уређених у Београду. Ђаци треба сада да се докажу и да наставе вредно да уче“, рекао је председник Владе Србије Александар Вучић.

 

„Драго ми је што могу да видим успех нашег заједничког рада на реновирању Основне школе „Посавски партизани“, која је претрпела велику штету током мајских поплава. Посебно је важно што ђаци више неће морати да похађају наставу у три смене. Европска унија уложила је велика средства у обнову укупно 14 школа, у поплављеним подручјима. Наставићемо са подршком у обнови, а у следећој фази финансираћемо превентивне мере да се поплаве више не би догађале“, рекао је амбасадор Европске уније Мајкл Девенпорт.

 

Основна школа Посавски партизани реконструисана уз подршку Европске уније Основна школа Посавски партизани реконструисана уз подршку Европске уније

 

Европска унија издвојила је више од 860.000 евра за реконструкцију и опремање пет образовних установа у Обреновцу – основних школа „Посавски партизани“, „Јован Јовановић Змај“ и „Јефимија“, као и Пољопривредно-хемијске и Техничке школе – док су израђене неопходне геомеханичке студије и геодетска истраживања за обнову тешко оштећене Гимназије. Опрема за кабинете и учила требало би да буду испоручена почетком следеће године, а током прве половине 2015, биће обновљена стара зграда Техничке школе и израђен главни пројекат за обнову Гимназије.

 

„После тешког периода од седам месеци, ученици и наставници дочекали су да поново раде и уче у две смене, захваљујући подршци ЕУ и наше државе“, рекла је директорка школе „Посавски партизани“ Весна Јешић.

 

Основна школа Посавски партизани реконструисана уз подршку Европске уније

 

Отварању школе присуствовали су и министар просвете, науке и технолоског развоја Срђан Вербић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар привреде Жељко Сертић, министар одбране Братислав Гашић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

 

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.