Вести

16 Јул 2014, 16:16

Од ЕУ 100 милиона евра помоћи


БЕОГРАД, 16. јула - Директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је данас да ће Србија за санацију штете од поплава од Европске уније добити 100 милиона евра и поново позвао општине да доставе податке о процени штете.

 

Он је рекао и да не може да прецизира колико би новца наша земља могла да добије са Донаторске конференције у Бриселу.

 

"Могу да наслутим неке оквире, али је врло незахвално у овом тренутку говорити о томе. Постоје неки донатори који су најавили подршку, али нису рекли тачно колико новца намеравају да допринесу процесу обнове у Србији и БиХ", рекао је Благојевић Радио-телевизији Србије.

 

Рекао је да се једино сигурно зна колико ћемо новца добити од ЕУ, те да ће Унија бити највећи појединачни донатор.

 

Од ЕУ 100 милиона евра помоћи

 

"Ради се о више од 100 милиона евра колико ћемо само од ЕУ добити, а одакле ћемо моћи да инвестирамо у процес обнове. Има донатора који су се изјаснили да ће допринети процесу обнове у наше две земље - Немачка, Швајцарска...", истакао је Благојевић.

 

На питање како коментарише што је на данашњу донаторску конференцију у Бриселу позвано и Косово, Благојевић каже да је оно позвано на начин који је уређен Бриселским договором.

 

"Позване су и многе друге земље и позив је упућен на јако пуно различитих адреса", рекао је Благојевић.

 

Поново је критиковао општине које до донаторске конференције нису успеле да доставе податке о штети.

 

"Опет све општине нису на време одреаговале и послале податке о штети и ја не знам из ког разлога. Како је могуће да сам ја у већој мери заинтересован да се помогне људима у општинама него што је руководствима општина? Мени то стварно није јасно...Што се нас тиче, за нас је тај посао завршен", закључио је Благојевић.

 

Извор: Тањуг