Вести

17 Фебруар 2016, 14:17

Обновљени насипи штите Лазаревчане од могућих поплава


Амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф (Денис Кеефе) и министар рударства и енергетике Републике Србије, Александар Антић, данас су обележили завршетак пројекта „Помоћ Србији у обнови од последица поплава – рударски басен „Колубара””, чију реализацију је финансирала Влада Велике Британије са 1,3 милиона евра (990.000 фунти). Захваљујући овом пројекту, обновљене су 24 структуре на насипима дуж река Колубаре, Лукавице и Турије, док је река Пештан враћена у своје првобитно корито.

 

„Ако знамо да је сваки динар уложен у превенцију једнак износу од седам динара уложених у санирање последица поплава, разумећемо значај постојања свеобухватног и ефикасног система заштите за целокупан развој државе. Веома ми драго да смо и на овај начин били у прилици да потврдимо снагу билатералних односа између наших двеју земаља који трају скоро 180 година и једва чекам да чујем реч стручњака о резултатима нашег заједничког рада“, рекао је амбасадор Киф.

„Стабилност енергетског система Србије током и након поплава одржана је не само захваљујући националним напорима, већ и помоћи међународне заједнице. Иако је Србија данас много безбеднија него што је била пре 2014. године, чека нас пуно посла на пољу превенције “, нагласио је министар Антић.

У склопу пројекта израђен је и Локални оперативни план за одбрану од бујичних поплава на водотоковима другог реда на територији Градске општине Лазаревац за 2016. годину, за који су коришћени налази Радне групе за израду лекција научених током поплава из маја 2014. Поред овога, више од 20 представника институција Градске општине Лазаревац прошло је обуке и добило сертификате из области заштите и спасавања, што доприноси укупној спремности за ванредне ситуације ове локалне самоуправе.

„Огромна штета која се десила нашој општини из корена је променила животе људи, али и њихову свест и начин размишљања. Овај пројекат нам је донео не само бољу инфраструктуру, већ и нова знања која ће нас у будућности штитити од евентуалних непогода“, казао је председник општине Лазаревац, Драган Алимпијевић.

Овај пројекат спровела је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја и Јавним водопривредним предузећем „Београдводе“.


?>