Вести

23 Фебруар 2015, 15:23

Обновљене школе у Трстенику


Трстеник, 23. фебруара - Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг и директор Kанцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић обишли су данас основне и средње школе у Трстенику, које су након мајских поплава обновљене средствима Владе Норвешке у вредности око 135.000 евра. 

Амбасадор Камсваг рекао је да му је драго што види да је новац уложен на добар начин, те да су школе квалитетно обновљене. Он је истакао да ће се изградњом нове котларнице у школи у Грабовцу допринети мањем загађењу али и смањењу трошкова за енергенте које сноси општина.


Влада Норвешке је у санацију котларнице подручног одељења Основне школе "Миодраг Чајетинац - Чајка", која је током мајских поплава данима била под водом, уложила више од 35.000 евра и омогућила да се 50 ученика ове школе врати у своје учионице. За санацију фискултурних сала гимназије "Вук Караџић" и Техничке школе у Трстенику, уложено је више од 100.000 евра.

Укупна штета од мајских поплава у општини Трстеник износи преко 550 милиона динара.
Након завршених радова на реконструкцији крова и сала, више од 1.000 ђака и чланова различитих спортских клубова, који ове сале користе, моћи ће да се врате својим редовним активностима.

Основне и средње школе обновљене су средствима Владе Норвешке уз посредовања локалне самоуправе, министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима.

Указавши да Србија пуно дугује Норвешкој, Благојевић је рекао да је 4,5 милиона евра допринос норвеске владе Србији за санацију објеката након поплаве.

"То Норвешку сврстава међу три највећа билатерална донатора након поплава у Србији", истакао је он.

Благојевић је додао да је у Трстенуку обнова оштећених објеката након поплава поприлично одмакла, да су сви објекти већ санирани и да је исплаћена помоћ за 13 породица којима су домови уништени у поплавама.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић рекао је да је у тој општини санирано више од 90 одсто штете на инфраструктури која је настала у поплавама.

"Уз помоћ општине, грађана, владе и донатора изграђена је путна инфраструктура, завршавамо радове на изворишту за водоснабдевање, али и објекте и куће у Трстенику", рекао је Алексић.

Посредне последице обилних мајских поплава у општини Трстеник претрпели су и други јавни објекти. Укупна штета мајских поплава у општини Трстеник износи више од 550 милиона динара.

Поред амбасадора Рагнар Камсвага и Благојевића Трстеник су обишли и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зоран Костић и менаџер пројектно-оперативног центра УНОПС-а у Србији, Грем Тиндал.
 


?>