Вести

11 Јун 2014, 16:11

Обезбеђено семе за пресејавање више од 12.000 хектара


Београд, 11. јун 2014. године – Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Републике Србије Марко Благојевић потписао је данас са представницима десет највећих пољопривредних компанија у Србији уговор о донацији семена за поновно засејавање поплављених њива.

 

Благојевић је том приликом истакао да укупна вредност донације износи приближно милион евра, и додао да је обезбеђено семе за више од 12.000 хектара.

 

Према његовим речима, семенски материјал биће у наредним данима подељен свима чије су њиве страдале у недавним поплавама.

 

Он је изразио захвалност свим компанијама које су показале друштвену одговорност и одлучиле да помогну како би се у угроженим подручјима, колико то природни услови дозвољавају, сачувала пољопривредна производња.

 

Позиву државе да донирају неопходан пољопривредни репроматеријал одазвали су се: „ ‘’Syngenta doo“, „Институт за кукуруз из Земун поља“, „ MK SEEDS doo “, „ Limagrain doo “, „Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада“, „ Chemical Agrosava doo", „BС Hibridi“, „Делта аграр“, „Рајфајзен агро“ и „БЦ хибриди“ из Сомбора.

 

Највише је обезбеђено семена кукуруза, за нешто више од 10.000 хектара земље, а донатори су у складу са захтевима обезбедили и семе соје за хиљаду хектара.

 

Стручњаци из донаторских фирми биће на располагању пољопривредним произвођачима за све неопходне савете и препоруке.