Вести

13 Октобар 2015, 16:13

Нови закон за бољу припремљеност и заштиту од катастрофа


Србија би до краја године требало да добије нови закон о управљању ризицима и ванредним ситуацијама који ће јасно дефинисати задатке, улоге и одговорност свих релевантних институција на локалном и националном нивоу, поручено је данас на скупу поводом обележавања Међународног дана смањења ризика од катастрофа.

Нацрт закона предвиђа и оснивање Дирекције за управљање ризиком и ванредним ситуацијама, која би требало да настане обједињавањем Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Србије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а. 

Директор Канцеларије Марко Благојевић рекао је да би Дирекција, како је предвиђено, требало да почне са радом 1. јануара 2016. године, а имаће три функције: управљање ризицима, реаговање на ванредне ситауције и функцију обнове.

"Србија је данас безбеднија него у мају прошле године, али још није безбедна ни сигурна. Пред нама је рад на уређењу система који треба да допринесе управљању ризицима и учини нас отпорнијим да спречимо штету насталу дејством природе", истакао је он.

За то су потребне године и новац, напоменуо је Благојевић, изразивши очекивање да ће УН, ЕУ и Светска банка наставити да на том пољу пружају подршку Србији.

Он је указао да ће усвајањем новог закона Србија постати прва земља чији ће законски оквир управљања ризицима бити усклађен са највишим међународним стандардима, односно са Оквиром за смањење ризика од катастрофа из Сендаја.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да опасност увек постоји те да је наша земља изложена многим ризицима. Како је истакао, све што се Србији дешавало протеклих година је показало да одговор државе мора буде бољи, уз континуирано финансирање и промовисање превенције.

"Ово је тренутак када Србија показује зрелост да подржи овакве пројекте", истакао је Марић и изразио захвалност Влади Србије на томе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт похвалио је Владу Србије и њену Канцеларију за постигнућа у одговору на прошлогодишње поплаве и предузимање иницијативе за доношење новог закона.  Он је истакао да се интензивне припреме Србије за придруживање ЕУ могу искористити да се подстакне учешће наше земље у заједничким активностима са државама чланицама Уније у области превенције катастрофа.

"Србија може да рачуна на ЕУ и њене чланице као партнере у будућим системским напорима", поручио је Девенпорт.

Стална координаторка УН за Србију Ирена Војачкова Солорано рекла је да програм УН у Србији од почетка подржава и Канцеларију и Сектор за ванредне ситауције, чије је обједињавање поздравила.

"Са новим законом Србија ће бити боље припремљена за будуће катастрофе којих, надам се, неће ни бити", истакла је она.

Нацрт новог закона поздравио је и представник Светске банке Хоакин Торо, указавши да је Србија остварила велики успех јер је "од земље која је имала реактиван приступ катастрофама за седам месеци постала земља са проактивним управљањем ризицима".

"Тај процес Србије постао је пример најбоље праксе који сада прате друге земље у суседству, али и широм света", рекао је он, додавши да није лако прећи са реактивног на проактивни приступ, али да је то овде омогућено политичком вољом и међународном помоћи.

Сви учесници скупа су указали на значај спровођења новог закона и унапређење капацитета на локалном нивоу.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић рекао је да његова организација препознаје потребе да општине и градови боље реагују у ванредним ситуацијама, јер оне сносе највећи терет када дође до тога.

Новим законом се предвиђа увођење нових института, попут планова смањења ризика које су надлежни органи дужни да спроведу, регистар ризика као географско-информациона база података коју води Дирекција, а којим би биле прецизно дефинисане зоне повећаног и непосредног ризика. 

 

Извор Танјуг

 

Нацрте предложених законских решења можете преузети на следећем линку http://www.obnova.gov.rs/cirilica/zakoni-i-uredbe


?>