Вести

31 Јануар 2018, 14:31

Нова зграда "Тиршове" у наредних четири до пет година


Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и вицегувернер Развојне банке Савета Европе Карло Монтичели потписали су данас Споразум о бесповратној финансијској помоћи за израду студије изводљивости за изградњу нове зграде Универзитетске дечје клинике "Тиршова".

Бесповратна средства у вредности од 250.000 евра обезбеђена су из Словачког фонда за инклузивни раст (СИГА), а добијена су преко Развојне банке Савета Европе.

Нова зграда налазиће се у непосредној близини постојеће, на месту данашњег паркинга, у кругу Клиничког центра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар рекао је да је у потпуности обезбеђен новац за изградњу и опремање "Тиршове два" и да је одређена локација, и навео да у новом објекту треба да буду смештене операционе сале, интензивна нега и поликлиника.


Директор Универзитетске дечје клинике Зоран Радојичић истакао је да потписивање Споразума о бесповратној финансијској помоћи за израду студије изводљивости значи да ће експерти проценити шта је оно што деци треба и како болница треба да изгледа у наредних 30 до 40 година.

Радојичић је напоменуо да су у току радови на фасади "Тиршове један", која је била небезбедна, и додао да очекује да ће радови на изградњи новог објекта бити завршени у наредних четири до пет година.

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић подсетила је на то да се ради на обнови пет здравствених центара, као и да би реконструкција фасаде у Тиршовој требало да буду завршена до 21. априла.

Према њеним речима, добијена су банкарска одобрења за набавку опреме за Тиршову вредна 4,7 милиона евра.

Михајловић је указала на то да је у Тиршовој 2016. године помоћ затражило 200.000 малишана и да је то вишеструко више у односу на седамдесете године прошлог века, када је у тој установи лечено 30.000 деце.

Наш задатак јесте да лекари имају добре услове за рад, а деца добре услове за лечење, рекла је она.

Пописивању уговора присуствовала је и амбасадор Словачке у Србији Дагмар Репчекова.


?>