Вести

17 Септембар 2015, 13:17

Норвешка обновила здравствене установе у Обреновцу


Амбасадор Норвешке у Србији, Арне Санес Бјорнстад отворио је данас Одељење за хемодијализу Дома здравља Обреновац, чију је реконструкцију након поплава у мају 2014. године финансирала Влада Норвешке. За обнову зграде Дома здравља, Одељења за хемодијализу, Метадонског центра и амбуланте у Забрежју, Влада Новешке издвојила је око 300.000 евра. 

У обнову Одељења за хемодијализу уложено је 90.000 евра. Осим санације оштећења након поплава, повећан му је и капацитет, па сада може да прими 60 пацијената, што је за 12 више него раније. Уз то, за реконструкцију главне зграде Дома здравља Обреновац Норвешка је издвојила преко 100.000 евра.

„Оно што је учињено у обнови од последица поплава у Обреновцу заиста је импресивно“, рекао је амбасадор Бјорнстад, додавши да га радује што је Норвешка могла да помогне Обреновцу, Београду, Србији и њеном народу након катастрофалних прошлогодишњих поплава.

„Тренутно стање здравствених установа у Обреновцу је боље од оног пре поплава. Поред унапређених услова за лечење свих пацијената, реконструкција по европским стандардима омогућила је и лакши приступ особама са инвалидитетом“, рекао је министар здравља, Златибор Лончар.

„Отварањем Одељења за хемодијализу Дома здравља Обреновац, процес обнове здравствених установа у Обреновцу је завршен“, изјавио је градоначелник Београда, Синиша Мали.

Поред помоћи здравственим установама, Влада Норвешке издвојила је око два милиона евра за подршку образовним и културно-спортским институцијама у Обреновцу.

„Завршетак реконструкције одељења за хемодијализу представља круну обнове Обреновца“, рекао је председник Општине Обреновац, Мирослав Чучковић, након што се захвалио Влади Норвешке, норвешком народу и здравственим радницима Обреновца и Лазаревца који су до сада бринули о најтежим пацијентима.

Свечаном отварању присуствовао је и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Влада Норвешке обезбедила је четири милиона евра помоћи за обнову здравствених, образовних и културних институција у 12 општина у Србији, коју спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Подршка општини Обреновац износи 2,3 милиона евра и обухвата реконструкцију здравствених (Дом здравља Обреновац - главна зграда, одељење за хемодијализу и амбуланта у Забрежју, и Метадонски центар), образовних (Гиманзија у Обреновцу и Основна школа „14. октобар“ у Баричу), и културних и спортских установа (Библиотека „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу и Спортско-културни центар Обреновац).


?>