Вести

30 Јун 2014, 16:30

Наставак помоћи ЕУ у обнови земље од поплава


Обреновац, 30. јун 2014. године – Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Републике Србије Марко Благојевић и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо истакли су јуче у Обреновцу да ће ЕУ наставити да помаже Србији у отклањању последица недавних поплава.

 

Наставак помоћи ЕУ у обнови земље од поплава

Фото: Фонет

 

Благојевић је у обраћању новинарима након обиласка радова на санацији основне школе "Јован Јовановић Змај" истакао да ће средства која су преусмерена из приступних фондова ЕУ омогућити реализацију различитих пројеката, као што су обнова кућа, реконструкција путева и пружање помоћи пољопривредним произвођачима.

 

Он је изразио задовољство због тога што пријем те помоћи не захтева усвајање нових закона, чиме је омогућено да први радови почну већ за две недеље.

 

Барозо је поновио да ће Европска унија наставити да помаже Србији у отклањању последица мајских поплава, и то не само наредних недеља, већ и у наредним месецима и годинама, с обзиром на то да је солидарност суштина Европе.

 

Србија је, како је подсетио, претрпела велику финансијску штету која ће оставити дугорочне последице, због чега су 22 земље чланице ЕУ донеле одлуку о томе да обезбеде помоћ како за Србију, тако и за Босну и Херцеговину.

 

Према његовим речима, ово је највећа операција заштите становништва у Европи, при чему је ЕУ одмах обезбедила три милиона евра хуманитарне помоћи, док је Европска комисија донела одлуку и о томе да се 30 милиона евра из ИПА фондова преусмери за санацију штете.

 

Барозо је објаснио да ће тим новцем бити финансирана краткорочна реконструкција у Србији, и најавио да ће радови на терену почети наредних дана.

 

Он је указао на то да је веома важна и дугорочна подршка, због чега ће Европска комисија, заједно са Француском и Словенијом, 16. јула организовати донаторску конференцију у Бриселу, на којој ће међународној заједници бити пружена прилика да још једном помогне Србији и Босни и Херцеговини.

 

Председник Европске комисије је изразио саучешће породицама настрадалих у поплавама и истовремено похвалио Владу Србије, цивилни сектор, грађане, али и организације из суседних држава, на веома брзој интервенцији када је реч о помоћи угроженом становништву.

 

Директор Основне школе "Јован Јовановић Змај" Вера Ђорђевић указала је на то да је штета на овој образовној установи настала током поплава процењена на 480.000 евра.

 

Ђорђевић је навела да су сви наставници и помоћни радници укључени у отклањање последица поплава како би се омогућио несметан почетак нове школске године.