Вести

07 Децембар 2014, 14:07

Мештанима Крупња уручени кључеви нових кућа


КРУПАЊ, 7. децембар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић , директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић и заменица сталног координатора УНДП у Србији Стелиана Недера уручили су данас кључеве 17 новоизграђених кућа за становнике Крупња чији су домови уништени у мајским поплавама, и том приликом истакао да ће до краја године бити подигнуто још десет кућа које се граде средствима ЕУ.

Премијер је је након обиласка новоизграђених домова, чији су пројекат изградње финансирали Уједињени Арапски Емирати, а радове спровео УНДП, указао на то да се у Србији гради још 218 кућа за страдале у поплавама, које ће бити завршене до краја децембра.

 

Он је навео да је у нашој земљи издато укупно 305 решења за изградњу нових домова, док је за 87 домаћинстава исплаћена помоћ у новцу.

 

Мештанима Крупња уручени кључеви нових кућа
Фото: Танјуг

 

Председник Владе је изразио задовољство због огромног посла који је обављен у Крупњу, као и због чињенице да је трошење средстава која су држава и донатори издвојили за обнову било транспарентно.

 

Вучић је навео да је компанија "Телеком Србија" инвестирала 10 милиона динара за обезбеђивање својих услуга за 1.356 становника Крупња који нису могли да их користе, док ће у наредном периоду бити уложено нових 100 милиона динара.

 

Према његовим речима, јавна предузећа "Електропривреда Србије" и "Електромрежа Србије" такође су учинила све што је у њиховим могућностима како би олакшала живот мештанима овог града.

Он је напоменуо да у овој општини још преостаје решавање проблема клизишта у два насеља, који ће бити саниран у сарадњи са експертима за ту област.

 

Истовремено, Вучић је најавио да ће наредне седмице бити уручени кључеви више од 100 кућа за становнике Обреновца, уз оцену да је преостало да се заврши још испумпавање воде из Западне Тамнаве за 1,3 метра, као и обнављање производње и машина у Колубари.

 

Кад се обнови производња угља у Колубари, онда ће у потпуности бити успостављена производња електричне енергије, објаснио је премијер и изразио очекивање да ће пре Нове године бити обновљена производња 10.000 тона угља.

 

Огромне су и тешке последице поплава које су захватиле нашу земљу, али мислим да смо са том катастрофом, са којом се деценијама нисмо суочили, добро, поштено и одговорно изашли на крај, закључио је Вучић.

 

Председник Општине Крупањ Раде Грујић изразио је захвалност финансијерима из Уједињених Арапских Емирата и Програму УН за развој (УНДП), као и Влади Србије и Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја. Грујић је навео да УНДП изводи још један пројекат чија ће изградња почети за неколико дана, а реч је о преградама на бујичним токовима.

 

Заменик сталног координатора УНДП у Србији Стелиана Недера поручила да ће овај програм Уједињених нација наставити са акцијама како би се код Крупња изградиле бране које ће спречити евентуалне нове поплаве.

 

Узбуђење због усељења у нову кућу није могао да сакрије Драган Цветиновић, којем је клизиште летос срушило кућу и његову трочлану породицу оставило без крова над главом. Како је за рекао, нова кућа површине 80 метара квадратних налази се на много бољој локацији него претходна, а посебно је задовољан квалитетом њене израде.

 

"Када смо сазнали да смо добили кућу то је био невероватан осећај. После рођења нашег сина ово је најлепше што је могло да нам се догоди", рекао је Цветиновић.

 

Мештанима Крупња уручени кључеви нових кућа
Фото: РТС

 

Драганове емоције поделиле су његове, сада прве, комшије, Радивоје Милановић са супругом и ћерком.

Милановић је, како је објасниио, свакодневно гледао извођење радова и највише је задовољан, попут Цветиновића, квалитетом израде и добром изолацијом. Он је данашњи дан описао једном речју - "неописиво":

 

"Када сам сазнао да сам добио кућу као да сам се поново родио", рекао је Радивоје.

 

Уручењу кључева присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници Амбасаде УАЕ у Србији и бројни грађани