Вести

15 Јул 2014, 13:15

Кларк: Влада има добар план, уследиће значајна помоћ


Смедеревска Паланка, 15. јула - Влада Србије припремила је добар план који ће представити сутра на Донаторској конференцији у Бриселу, изјавила је данас администратор програма Уједињених нација за развој (УНДП) Хелен Кларк, изразивши очекивање да ће Србија на тој конференцији добити значајну међународну помоћ.

 

"Мислим да је план са којим Србија сутра иде у Брисел веома добар и прецизан, да наводи шта се десило, какве су потребе за опоравак и надам се да ће на основу тога као одговор доћи и значајна подршка", рекла је Кларк у Смедеревској Паланци где је обишла оштећене објекте заједно са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић. 

Кларк и Михајловић су хеликоптером допутовале у Смедеревску Паланку, како би се представници УНДП лично уверили какво је стање на територији те општине, која је претрпела велику штету током мајских поплава. 

Кларк је нагласила да се већ сада види да постоји потреба за дугорочним и системским мерама за отклањање опасности од последица катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

 

Кларк: Влада има добар план, уследиће значајна помоћ

Фото: Тањуг архива

 

Михајловић је изјавила да ће у наредних неколико дана бити усвојен Закон о обнови земље, који ће бити кључан за поделу помоћи и исплату новца за изградњу оштећених објеката. 

"Влада Србије је врло опредељена не само да поправи куће и изгради нове, него и да у сваком сегменту који је претрпео штету нађе начин да ту штету поправи и надокнади", нагласила је Михајловић. 

Она је још једном поновила да ће грађани којима су куће уништене у поплавама имати нове куће пре зиме, а да ће до 1. октобра ове године бити обновљена сва оштећена инфраструктура. 

"Када су у питању оштећења у енергетском сектору, ту ћемо морати мало да сачекамо", додала је она. 

Михајловићева и Кларкова су у Смедеревској Паланци обишли куће оштећене у поплавама и радове на реконструкцији водоводних и канализационих система, који су финансирани кроз УНДП пројекат "Побољшање водоснабдевања и смањење ризика од загађења у шест општина погођених поплавама".

Реализација овог пројекта у Смедеревској Паланци омогућиће укидање дневних рестрикција воде и успостављање редовног водоснабдевања за више 50.000 становника ове општине.

Пројекат "Побољшање водоснабдевања и смањење ризика од загађења у шест општина погођених поплавама" УНДП спроводи у још пет локалних самоуправа у Србији - Уб, Владимирци, Косјерић, Смедеревска Паланка, Лајковац и Шабац.

Извор: Тањуг