Вести

16 Септембар 2015, 13:16

Канада помаже Лучанима у одбрани од поплава


Амбасадор Канаде у Србији, Филип Пинингтон и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, Марко Благојевић обишли су данас завршене радове на уређењу речног корита на реци Бјелици у општини Лучани. Влада Канаде финансирала је пројекат превенције од поплава са 411.000 канадских долара, да би изливање ове реке било спречено. 

Амбасадор Пинингтон је заједно са директором Канцеларије Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марком Благојевићем и председницом општине Лучани Весном Стамболић посетио локацију уређеног речног корита код моста на реци Бјелици на регионалном путу Лучани-Гуча. Ова река нанела је велику штету становницима општине, када се излила услед великих падавина у мају 2014.


„Веома ми је драго што имам прилику да се уверим у добре резултате овог пројекта, а поготово када чујем да се река од његовог завршека ниједном није излила. Канађани и српска дијапора желели су одмах да помогну Србији након поплава у мају 2014. године, па осим за уређење корита реке Бјелице, средства ће бити издвојена и за реконструкцију две пумпне станице у Војводини ”, рекао је амбасадор Канаде Филип Пинингтон.


Пројекат уређења речног корита реке Бјелице, који је Влада Канаде финансирала са 411.000 канадских долара, обухватао је чишћење седам километара корита Бјелице и њених притока (Спило, Лучански поток, Симовића поток, Ђерђијски поток, Поток Крстац), грађевинске радове на ојачавању обале и изградњу каскада и ретензија за задржавање наноса.


„Бјелица је осам пута плавила Лучане током 2014. године, а већ први радови на чишћењу речног корита допринели су да се река не излије током великог прилива воде прошле јесени. Тако је безбедност Лучана данас знатно већа него раније, што указује на значај ове интервенције”, рекао је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја у Србији Марко Благојевић.

 

„Овај пројекат је од изузетног значаја за општину Лучане, која без донације Владе Канаде не би успела сама да превазиђе велики проблем плављења реке Бјелице са којим се дуго суочавала”, рекла је председница општине Лучани Весна Стамболић.

 

Влада Канаде обезбедила је милион канадских долара за пројекат уређења речног корита реке Бјелице у Лучанима и за санацију црпних станица Липац и Босут у Сремској Митровици и Шиду, што ће допринети заштити ових општина од могућих поплава у будућности. Овај пројекат спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) заједно са Јавним водопривредним предузећима „Воде Војводине“ и „Србијаводе“.


?>