Вести

26 Новембар 2015, 14:26

Канада обновила црпну станицу у Босуту


Амбасадор Канаде у Србији, Филип Пинингтон, потпредседник владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић отворили су данас црпну станицу „Босут“ у Сремској Митровици, која је реконструисана средствима Владе Канаде.

Захваљујући раду ове црпне станице током мајских поплава 2014. године, вода је усмеравана из Босута у Саву, чиме су спречена већа плављења Срема. С обзиром да су пумпе радиле 30 дана без престанка, дошло је до великих оштећења.
Радови на санацији, који су трајали од септембра до новембра 2015. године, обухватали су демонтажу шест пумпи, дефектоскопију и поправку опреме. Да би могуће плављење током санације било спречено, радови су извођени у фазама.


„Влада Канаде упутила је Србији помоћ после поплава, да би спровела пројекте превенције. Уз реконструкцију црпних станица, завршено је и уређење корита реке Бјелице у Лучанима, која се од тада ниједном није излила”, рекао је амбасадор Канаде Филип Пинингтон.


„Осим санације црпне станице Босут, Влада Канаде је финансирала и санацију црпне станице Липац у општини Шид. Укупна вредност радова на црпним станицама је 517.000 канадских долара, од чега је Влада Канаде обезбедила 378.000, а Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ дало допринос од 11,7 милиона динара“, рекао је потпредседник владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки.

 

„Реконструкција црпне станице је од изузетног значаја за цео крај, јер њен рад је и спречио већа изливања током поплава у мају 2014“, рекао је градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

 

Влада Канаде обезбедила је укупно милион канадских долара за пројекат санације црпних станица Липац и Босут у Сремској Митровици и Шиду, и уређење речног корита реке Бјелице у Лучанима, што ће допринети заштити ових општина од могућих поплава. Овај пројекат спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) заједно са Јавним водопривредним предузећима „Воде Војводине“ и „Србијаводе“.


?>