Вести

12 Јун 2014, 13:12

Изградња типских кућа за угрожене у поплавама


Београд, 12. јун 2014. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је данас израду пројеката за изградњу типских кућа од 60, 80 и 100 квадрата за угрожене у недавним поплавама.

 

Изградња типских кућа за угрожене у поплавама

Фото: Танјуг

 

Михајловић је, отварајући стручни скуп „Нови модели становања за угрожене у поплавама“, навела да ће ове пројекте израдити Архитектонски факултет у Београду у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Она ја саопштила да је до сада процењено да директна штета од поплава износи више од 600 милиона евра, од чега је 309 милиона евра штета на саобраћајној и енергетској инфраструктури, док су локалне самоуправе пријавиле штету од приближно 300 милиона евра, не рачунајући Обреновац.

 

Процењује се да индиректна штета од поплава у Србији износи приближно две милијарде евра, објаснила је Михајловић, и додала да се то односи на социјални и еколошки аспект, производњу и друге последице које ће домаћа економија претрпети наредних неколико година.

 

Према њеним речима, до сада је процењено да је у потпуности уништено између 800 и 1.200 кућа, које морају да буду изграђене до јесени.

 

Михајловић је поручила да више неће моћи да се граде објекти на небезбедним местима, као што су обале река, у близини клизишта и слично.

 

Она је указала на то да ће прве процене штете од поплава у Обреновцу бити познате до краја јуна, уз напомену да та штета није мала.

 

Према њеним речима, ресорно министарство ће до септембра дати конкретан предлог за решавање питања легализације 1,5 милиона бесправно подигнутих објеката у Србији.

 

Михајловић је најавила да ће Влада већ у јулу представити Скупштини Србије нови закон о планирању и изградњи, који ће значајно смањити процедуре и убрзати градњу, и додала да тај закон предвиђа и увођење електронског катастра.

 

Она је подсетила на то да је проблем легализације бесправно саграђених објеката дугогодишњи проблем у нашој земљи.