Вести

11 Јул 2014, 16:11

ИЗГРАДЊА КУЋА ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ У КРУПЊУ, УБУ И ОБРЕНОВЦУ


Потписан уговор о имплементацији пројекта.

Реализација донације Уједињених Арапских Емирата од 1,3 милиона долара.

Потписан уговор о имплементацији пројекта

 

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, Марко Благојевић и стална представница Програма УН за развој (УНДП) у Србији, Ирена Војачкова Солорано потписали су уговор о реализацији пројекта изградње 40 кућа у општинама Крупањ, Уб и Обреновац које су најтеже погођене поплавама. Куће ће бити изграђене из донације Уједињених Арапских Емирата у вредности од 1,3 милиона долара.

 

Препознајући размере и хитност подршке угроженима у Србији, пројекат би требало да обезбеди трајно стамбено решење за оне који су изгубили своје домове током недавних поплава. Конкретније, пројекат ће подржати изградњу најмање 40 кућа у општинама Крупањ, Уб и Обреновац, чиме ће за око 150 најугроженијих бити обезбеђено стамбено решење пре зимске сезоне.

 

УНДП ће спроводити овај пројекат, у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручија. У реализацији пројекта, Канцеларија и УНДП ће блиско сарађивати са представницима локалних власти у ове три општине.

 

„Пројектом је прецизирано да ће Канцеларија за обнову и помоћ поплављеним подручјима, у сарадњи са општинским властима, одредити локације за изградњу нових стамбених објеката, као и  дизајн кућа. Општинске власти ће у сарадњи са Канцеларијом, омогућити завршетак законских процедура и изградњу пратеће инфраструктуре, како би се куће завршиле у најкраћем могућем року, истовремено осигуравајући и транспарентност, и ефикасност и квалитет“ рекао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја.

 

Потписан уговор о имплементацији пројекта

 

Ирена Војачкова Соллорано је нагласила да је веома задовољна што ће УНДП и Канцеларија сарађивати на овом пројекту реализације донације Уједињених Арапских Емирата: “ Овај пројекат је почетак сарадње са Владом Републике Србије и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, у обнови земље после катастрофалних и трагичних поплава у мају 2014.г. Грађевински радови на одабраним локацијама у три општине почеће одмах након завршетка процеса набавке, а очекујемо да ће до зиме угрожени имати кров над главом”, рекла је Војачкова Солорано.

 

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је глобална мрежа УН за развој, која је присутна у 177 земаља и територија. УНДП пружа техничке савете и помоћ у области одрживог хуманог развоја и подржава Србију у придруживању Европској унији.