Вести

07 Јун 2021, 13:07

Градови и општине у сливу Западне Мораве уједињени за заједничко реаговање на катастрофе


Врњачка Бања, 7. јун 2021 - Како би обезбедили адекватну превенцију и били спремнији да ефикасно реагују у случају катастрофа, 18 градова и општина из слива Западне Мораве, који је посебно изложен ризику од поплава, земљотреса и клизишта, потписало је данас Споразум о међуопштинској сарадњи.

Тиме су ове јединице локалне самоуправе уједно формирале заједничку службу за послове цивилне заштите, која ће координирати мерама превенције и системом раног упозоравања и реаговања на територији целог слива, на којој живи 800.000 грађана. Седиште заједничке службе за послове цивилне заштите биће у Крушевцу, у оквиру локалне самоуправе, а њен рад ће финансирати све општине у сливу Западне Мораве.

Потписивање Споразума о међуопштинској сарадњи и формирање заједничке службе за послове цивилне заштите подржали су Делегација Европске уније у Србији, Министарство унутрашњих послова, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за европске интеграције, Канцеларија за управљање јавним улагањима и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

„Поносан сам на европску солидарност и доследну подршку Србији у управљању и спречавању природних катастрофа, укључујући и пандемију, истакао је Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији“, додајући:

„Заједно са Србијом побринули смо се да држава буде у стању да одговори и опорави се од ризика од поплава и других катастрофа. Од 2014. године ЕУ је доделила више од 170 милиона евра донација само за опоравак и превенцију од поплава. Такође смо помогли са додатних 66 милиона евра донација током текуће здравствене кризе на најбољи могући начин: било транспортовањем медицинске и заштитне опреме, било њиховом куповином, или чак финансирањем запошљавања српског медицинског особља у јавним институцијама широм земље.

Без обзира на то каква се ванредна ситуација и када деси - ЕУ је ту да помогне Србији и њеном народу. Поносан сам што данас удружујемо снаге са 18 општина како би подржали јачу координацију и превенцију у ванредним ситуацијама у сливу Западне Мораве“, изјавио је амбасадор Фабрици.

„У кризним ситуацијама, УНДП је увек присутан на терену, где пружа подршку грађанима и локалним властима да брже и лакше преброде ванредне ситуације. Поред тога, у сарадњи са Владом Републике Србије и у партнерству са Европском унијом, помажемо националним и локалним институцијама да се што боље припреме за могуће изазове, како би на време деловале превентивно и биле спремније за будуће кризе и непогоде. Надам се да ћемо ускоро широм Србије видети још много иницијатива попут ове у сливу Западне Мораве, која може да служи као пример другим локалним заједницама“, рекла је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, Марко Благојевић је истакао: „Удружено деловање општина и градова у смањењу ризика од катастрофа представља велики искорак од досадашње праксе. Тимски рад, заједничко финансирање и координисана акција јединица локалних самоуправа представљају најефикаснији начин заштите живота и имовине људи и смањења последица елементарних и других непогода на прихватљив минимум. Како би наше заједнице и инфраструктуру учинили отпорнијим на све будуће непогоде, Канцеларија за управљање јавним улагањима реализује све инвестиције и програме обнове у сарадњи са локалним самоуправама, препознајући ризике у локалном контексту и спречавајући могуће последице кроз савремена технолошка и архитектонска решења. Улагањем у људе, опрему и инфраструктуру, синергију националног и локалног нивоа, градимо друштво способно да се одупре бројним непогодама и дух заједништва.“

„Локалне самоуправе су најважнија карика у правовременој реакцији на ванредне ситуације, јер су прве на удару и прве морају да реагују у заштити грађана. Министарство државне управе и локалне самоуправе је подржало потписивање споразума између 18 локалних самоуправа у сливу Западне Мораве како би се удружиле и започеле сарадњу у циљу што ранијег откривања и лакшег управљања кризом услед елементарних непогода“, додала је Маја Мачужић Пузић, државна секретарка министарства државне управе и локалне самоуправе.

Након свечаног потписивања Споразума о међуопштинској сарадњи, одржана је и заједничка вежба јединица цивилне заштите слива Западне Мораве и Горске службе спашавања (ГСС). У оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе”, који спроводи УНДП, предвиђена је набавка опреме и возила за јединице цивилне заштите и ГСС, опремање тренинг центра и одржавање обука. Укупна вредност ове донације Европске уније је 1.2 милиона евра.

Захваљујући подршци Европске уније, јединицама цивилне заштите је за ангажовање у ванредним ситуацијама већ обезбеђено 900 комплета униформи и 600 метара трослојних мобилних брана за одбрану од поплава, укупне вредности око 550.000 евра.

Почетком следеће године, у партнерству са Градом Краљевом, УНДП ће започети изградњу и опремање Тренинг центра за обуку јединица цивилне заштите опште намене, који ће се налазити у Рудном. За ову сврху, Европска унија обезбедила је 600.000 евра.

Горска служба спашавања (ГСС) такође је од ЕУ добила нова возила, униформе и опрему, која ће спасиоцима омогућити да буду ефикасни и на тешко приступачним теренима. За ГСС обезбеђена су 2 теренска возила, минибус са 9 седишта, моторне санке, као и телекомуникациона опрема, носила, сигурносна опрема за пењање и спасилачке униформе. Ова донација ЕУ вредна је 200.000 евра. У другој половини ове године биће одржане и специјализоване обуке за припаднике Горске службе спашавања у складу са европским стандардима.


?>