Вести

20 Јун 2015, 11:20

Европска унија у Ваљеву помогла више од 800 породица


Амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт посетио је данас Ваљево где је, са градоначелником Станком Терзићем, обишао неке од најугроженијих породица чији су нови домови саграђени средствима Европске уније кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. За обнову пословања, пољопривредне производње, санацију поплављених домаћинстава и изградњу нових кућа у Ваљеву, после катастрофалних поплава у мају 2014, Европска унија обезбедила је око 1.160.000 евра помоћи.

Породични домови Миодрага и Божидара Поповића у селу Вујиновача потпуно су страдали у клизиштима која су се у овом крају активирала током поплава у мају 2014. године. Захваљујући донацији Европске уније, обе породице су се уселиле у нове зидане куће, потпуно опремљене намештајем и белом техником.


„Европска унија је велики партнер Града Ваљева, а нарочито у обнови од последица поплава, које су уништиле велики број домаћинстава. Зато је Европска унија финансирала изградњу 22 куће у Ваљеву, да би баш овим становницима, који су остали без комплетне имовине, обезбедила квалитетне услове за живот. Осим тога, помогли смо и обнову 16 домаћинстава која нису могла сама да обезбеде новац за реконструкцију“, истакао је амбасадор Девенпорт.


„Европска унија показала је велику хуманост и упутила Ваљеву највећу помоћ у опоравку од последица поплава. Уз њену помоћ, верујемо да ћемо успети да решимо и проблеме клизишта који представљају велики проблем за овај крај“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.


Први човек Делегације Европске уније заједно са градоначелником Терзићем, шесточланој породици Ивана Станимировића у селу Бело Поље, уручио је мотокултиватор за обраду земљишта. За подршку више од 750 пољопривредника у Ваљеву, Европска унија обезбедила је 190.000 евра. Они су до сада добили пакете за зимску‚ и пролећну сетву, саднице воћа, сточну храну и друге облике помоћи, како би успели да обнове своја имања.

 

„Помоћ пољопривредницима био је један од главних циљева Европске уније након катастрофалних поплава у мају прошле године. До сада смо успели да помогнемо више од 18.000 породица у Србији које се баве пољопривредом, како би успели да обнове своје усеве, воћњаке и сточарску производњу“, рекао је Девенпорт.

 

Шеф Делегације ЕУ у Србији посетио је и породичну гостионицу „Девет Југовића“, у селу Ваљевска Лозница, која је поново отворена захваљујући донацији Европске уније. Четворочлана породица Панић, чији је ово једини извор прихода, добила је помоћ у виду пакета грађевинског материјала, неопходних уређаја и ресторанске опреме. У оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у Ваљеву је пружена подршка за укупно 24 мала предузећа.

 

„Веома је важно да помогнемо малим предузећима и привредницима да поново почну да послују. На овај начин, породице погођене поплавама могу да наставе да живе достојанствено од свог рада”, рекао је амбасадор Девенпорт.

 

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији у Ваљеву спроводе организација Арбеитер Самаритер Бунд (АСБ), Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).