Вести

17 Децембар 2015, 16:17

Европска унија саградила мостове у Краљеву


Мост на Мусиној реци у Краљеву, који је Европска унија саградила након урушавања у поплавама у мају 2014. године, данас је званично пуштен у саобраћај. Европска унија издвојила је 150.000 евра кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији за изградњу два моста у Краљеву, на Мусиној реци и Лопатници, који су завршени почетком децембра 2015. године.

„Оба моста изграђена захваљујући помоћи Европске уније завршена су у предвиђеном року, али најважније је да су грађани њима задовољни. Надамо се и даљој сарадњи са ЕУ, а у плану је изградња још осам мостова у Краљеву“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.


Централни стуб старог моста урушио се због пораста водостаја и изливања Мусине реке, чиме је 50 домаћинстава било одсечено од својих њива. Такође, становници насеља морали су да путују до центра Краљева заобилазним путем.


Изградњи моста претходило је чишћење терена и санација обала река. Поплаве су узроковале и дестабилизацију обале, па је посебна пажња посвећена њеном јачању на местима нових ослонаца моста, дугог 14 метара.


„Захваљујући овој помоћи Европске уније, мостом на Мусиној Реци успели смо да повежемо два села. Око 1.000 становника више не мора да иде заобилазним путевима до својих њива“, рекао је председник Месне заједнице Мусина Река Ђорђе Милутиновић.


Мост на Мусиној реци саграђен је од армираног и преднапрегнутог бетона, док је три метара широка коловозна плоча хидроизолована и пресвучена са два слоја асфалта, а уређено је и одводњавање површинске воде са моста.