Вести

31 Децембар 2015, 10:31

Европска унија помогла више од 60.000 грађана погођених поплавама


Европска унија највећи је донатор Републици Србији у обнови од последица поплава из маја 2014. године, јер до сада је за опоравак ставила на располагање више од 150 милиона евра кроз фондове солидарности и инструмената за претприступну помоћ. Помоћ ЕУ до сада је стигла до више од 60.000 грађана из 32 града и општине кроз пројекте изградње и реконструкције кућа, обнове јавних објеката и инфраструктуре, као и помоћи пољопривредницима и малим привредницима.
 

Финансирање најпречих интервенција током ове и прошле године, ЕУ је омогућила кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) 2012. Последице поплава до сада су саниране у 15 основних и средњих школа, као и једном вртићу. Захваљујући грађевинским радовима и опремању ових образовних установа, сада више до 13.000 деце, ученика и наставника има квалитетне услове за наставу и рад. У току је и изградња нове школе у насељу Пољане, у општини Обреновац, која би требало да буде отворена до краја јануара 2016.

Новцем Европске уније изграђена је 161 кућа и обновљено 888 домаћинстава, па сада више од 3.560 људи има нормалне услове за живот, док је у току изградња објекта за социјално становање у Обреновцу, у којем ће живети 32 породице.Реконструкција 12 километара пута између Корените и Крупња, који становнике ових општина повезује са Лозницом, омогућила је неометан транспорт за 1.500 путника свакодневно. Осим тога, саграђена су и два нова моста на реци Лопатници и Мусиној реци у Краљеву, па становници околних села сада лакше могу да стигну до својих њива. Три језера за инфилтрацију пијаће воде у општини Трстеник су рехабилитована, што је омогућило адекватно водоснабдевање за више од 15.000 становника.

Помоћ у обнови пољопривредне производње до сада је добило око 26.000 газдинстава, кроз доделу семена пшенице, ђубрива, воћних садница, сточне хране, пластеника и опреме, док је 545 микро и малих предузећа добило подршку да поново започне пословање.

Европска унија обезбедила је додатних 62 милиона евра из претприступних фондова ИПА 2014 за изградњу система за превенцију поплава и реакције у ванредним ситуацијама кроз унапређење система управљања ризиком и превенције од поплава, реконструкцију заштитне инфраструктуре и путева оштећених у клизиштима, подршку у обнављању пословних активности и допунску реконструкцију још најмање 1,300 поплавом оштећених стамбених објеката, као и подршку Канцеларији Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја. Припремне активности ових пројеката почеле су на јесен 2015. године, а први радови планирани су већ почетком следеће године.

 

Европска унија је у марту 2015. године доделила Србији 60,2 милиона евра из Фонда солидарности, од чега је за финансирање хитних интервенција и санацију штете настале у 2014. години опредељено 18,6 милиона евра. Средства су намењена покривању дела ванредних трошкова за јавне радове, обнови инфраструктуре, отклањању непосредне штете и хитним интервенцијама након поплава, као и трошковима операција спасавања и чишћења погођених подручја. Ова средства се могу користити ретроактивно, за већ започете пројекте санације и реконструкције.

До сада су већ постигнути значајни резултати као што је повраћај средстава јавним предузећима „Путеви Србије“, „Железнице Србије“, „Србијаводе“, „Београдводе“ и Републичкој дирекцији за воде за санацију путне и железничке инфраструктуре и оштећених водних објеката. Средства су повраћена и локалним самоуправама Краљева, Шапца, Свилајнца, Аранђеловца, Обреновца и Ваљева за ангажовање људства, механизације, транспортних и других средстава, као и за остале трошкове који су настали услед одбране од поплава, хитне санације терена и саобраћајница од последица поплава и омогућавања основних животних услова. Коначно, рефундирани су трошкови Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја, Министарству унутрашњих послова Србије и Републици Србији.

У припреми је изградња 76 нових мостова у 35 локалних самоуправа, као и реализација 47 пројеката обнове и јачања путне инфраструктуре, уређења локалних водотокова и унапређења система водоснабдевања и канализације. Поред овога, припрема се и спровођење 32 пројекта обнове јавних установа у сектору здравства и просвете у 21 локалној самоуправи. Општинама Владимирци, Бајина Башта и Велика Плана биће повраћена средства за изведене хитне радове на обезбеђивању превентивне инфраструктуре и чишћење подручја погођених поплавама.
фацебооктwиттергоогле_плусреддитпинтерестлинкединбy феатхер


?>