Вести

26 Новембар 2014, 15:26

Европска унија помаже обнову пута Крупањ-Коренита


БEOГРАД, 26. новембра - Обнова 11,5 километара пута између Крупња и Корените, који је оштећен током поплава у мају 2014, биће финансирана са 4,5 милиона евра које је Европска унија бесповратно издвојила преко Програма помоћи поплављеним подручјима у Србији.

Грађевински радови који су отпочели прошле недеље трајаће по фазама до јуна 2015. године, а обухватаће санацију клизишта, обезбеђење делова обала ка Костајничкој реци, реконструкцију мостова и пропуста, успостављање система за дренажу као и обнову коловоза.

 

Европска унија помаже обнову пута Крупањ-Коренита

 

Државни пут који води од Крупња ка Лозници значајно је оштећен током мајских поплава, када су клизишта и бујице нарушили доњи строј саобраћајнице и коловоз. Пројекат који финансира Европска унија, предвиђа израду детаљног пројекта санације пута и клизишта, као и грађевинске радове, који ће допринети да се спречи утицај могућих поплава и јаких киша на пут у будућности.

 

Пројекат санације ове саобраћајнице спроводи Јавно предузеће „Путеви Србије“ на основу уговора о додели бесповратних средстава са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), из средстава Европске уније.

 

Европска унија помаже обнову пута Крупањ-Коренита

 

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

 Преузмите документ  Саопштење EУ пoмaзe oбнoву путa Крупaњ-Кoрeнитa