Вести

16 Децембар 2015, 16:16

Европска унија обновила Технолошку школу у Параћину


Технолошка школа у Параћину, која је реконструисана средствима Европске уније кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, свечано је отворена данас. Европска унија је издвојила 145.000 евра за грађевинске радове у школи, набавку намештаја, учила и опреме.

Школа је претрпела велика оштећења током поплава 2014. године, када је због изливања реке Црнице ниво воде у приземљу зграде достигао 2,6 метара и у потпуности уништио све кабинете, укључујући инвентар, подове, врата и електро инсталације. Због обима штете, настава није могла да буде организована у приземљу зграде, тако да је велики број ученика похађао часове у оближњим објектима који су мање оштећени у поплавама.


„Искуство са прошлогодишњим поплавама показало је колико је важно образовање о превенцији непогода које би требало да буде уврштено у школски програм. Поред овога, важно је градити школе које испуњавају стандарде који се примењују у Европској унији, без чије помоћи би реконструкција била много дужа и тежа“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.


Радови на реконструкцији школе су обухватали малтерисање, постављање подова и керамичких плочица, замену столарије, изградњу преградних зидова и радове на фасади. Тоалети су реконструисани, а електро инсталације и котларница обновљени. Захваљујући помоћи Европске уније, више од 620 ученика и професора сада има адекватне услове за учење и рад.


„Веома смо захвални на свој помоћи коју је Европска унија упутила нашој школи, захваљући којој су саниране последице поплава“, рекао је директор Технолошке школе Дејан Нешић.


„Наше школе су данас, након реконструкције, боље него што су биле пре поплава“, рекао је председник општине Параћин Саша Пауновић и захвалио се свим донаторима и грађанима на пруженој помоћи.


?>