Вести

16 Новембар 2015, 20:16

Европска унија обновила школу у Свилајнцу


Средња школа „Свилајнац“ успешно је реконструисана захваљујући помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. Европска унија издвојила је око 120.000 евра за обнову две школске зграде - Гимназије и Техничке школе – као и набавку школског намештаја.

Током мајских поплава прошле године, дошло је до ерозије тла испод темеља Гимназије, што је проузроковало настанак пукотина у конструкцији зграде, као и у унутрашњим и фасадним зидовима. Реконструкција Гимназије, која је саграђена 1877. године, завршена је крајем октобра 2015. године и обухватала је обнову фасаде, плафона и столарије, кречење, санацију носеће кровне конструкције и комплетну замену крова. Нове електричне инсталације су постављене, реконструисана је цевна мрежа, а прилазне стазе и плато су бетонирани. 


„Извршена је комплетна реконструкција зграде Гимназије, што ђацима и професорима сада омогућава знатно боље услове за учење и рад. Осим тога, зграда је под заштитом државе и од изузетног значаја за све становнике Свилајнца, јер ово је прва била и прва гимназија у овом крају“, рекла је директорка Средње школе „Свилајнац“ Бранкица Станојевић.


„После великих поплава у Свилајнцу у мају 2014. године, обновили смо пет школа. Овако велики посао не бисмо успели да урадимо без помоћи пријатеља из Европске уније“, рекао је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.
Прва фаза радова на Средњој школи „Свилајнац” је реализована прошле године, непосредно после поплава, када је на згради Техничке школе извршена замена столарије, постављање подова, кречење зидова и фасаде. Захваљујући обнови котларнице у овој фази, обезбеђено је грејање школе током прошлогодишње зиме.


„Европска унија увидела је значај Гимназије и сав новац уложен у обнову ове зграде искоришћен је да би професори и ђаци имали европске услове за рад и учење. На пример, уграђени су трослојни прозори, да би топлотна изолација била што боља и да би се потпуно елиминисала бука са главне улице, како би ученици могли неометано да прате наставу“, рекао је Настас Андрић, инжењер Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС, која је спровела пројекат реконструкције.


?>