Вести

27 Јануар 2015, 16:27

Европска унија обновила школе у Обреновцу


Обреновац, 27. јануар 2015. – Амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт обишао је данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ и Пољопривредно-хемијску школу у Обреновцу, за које је Европска унија издвојила средства за реконструкцију и опремање након што су оштећене у поплавама у мају прошле године. Њему су, поводом обележавања Светог Саве, славе школа у Србији, директори ових школа уручили захвалнице за упућену помоћ.

Основна школа „Јован Јовановић Змај“, највећа у Обреновцу, претрпела је велика оштећења током прошлог маја, када су у приземљу поплављене све учионице, библиотека, просторије за целодневни боравак деце, кухиња, канцеларије и сала за физичко васпитање. Европска унија издвојила је више од 210.000 евра за реконструкцију, куповину намештаја и учила.


„Било је потребно много заједничког рада, стрпљења и залагања, да би се обнова успешно завршила. Сада ће више од 1.300 ученика удобније моћи да користи целу школу за стицање нових знања и игру, а надам се да ће им то донети и бољи успех и веће оцене. Европска унија издвојила је више од 800.000 евра за реконструкцију и опремање оштећених школа у Обреновцу“, рекао је амбасадор Девенпорт.


„Захваљујући подршци Европске уније, која је и највећи донатор у Обреновцу након мајских поплава, сада је пет реконструисаних обреновачких школа лепше и модерније него раније“, рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.


„Европска унија била је од првог дана поплава уз нашу школу, која је десет дана била потпуно потопљена. Уз помоћ ЕУ, успели смо да је у потпуности обновимо и омогућимо ученицима нормалне услове за учење“, рекла је директорка школе Вера Ђорђевић.


Цело приземље средње Пољопривредно-хемијске школе било је поплављено, када су оштећени кабинети за стручну наставу и сала за физичко васпитање.


„Обнова оштећених школа у Србиј био је главни циљ Европске уније након поплава. За грађевинске радове и куповину намештаја, Европска унија издвојила је више од 70.000 евра, па сада 600 ученика поново може да стиче нова знања и вештине које ће им користити када почну да раде“, рекао је Девенпорт.


„Успели смо да на време обновимо школу како би се настава нормално одвијала, захваљујући донацији Европске уније. Пет кабинета за стручне предмете у приземљу и сала за фискултуру потпуно су реновирани, након што им је поплава у мају прошле године причинила велику штету“, рекао је директор школе Драгољуб Златановић.


Амбасадор Девенпорт присуствовао је, у Пољопривредно-хемијској школи, промоцији шестог издања Европског дневника на српском језику, који је Делегација ЕУ припремила у сарадњи са институцијама Владе Републике Србије, како би ученицима помогла да се на занимљив начин информишу о процесу европских интеграција Србије, могућностима за путовања, оснаживању у студирању и тражењу посла.


?>