Вести

17 Фебруар 2016, 15:17

Европска унија изградила школу у Обреновцу


Председник Владе Србије Александар Вучић и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт отворили су данас издвојено одељење Основне школе „Дражевац“ у Пољанама у општини Обреновац. Европска унија је за обнову Обреновца од последица поплава издвојила 9,5 милиона евра.

„После годину и по, наши ученици добили су нову школу и савремена учила захваљујући помоћи Европске уније, па сада могу нормално да наставе са школовањем“, рекла је директорка Основне школе „Дражевац“ Слободанка Смиљковић.

Наставу у новом објекту похађа 25 ученика од предшколског узраста до четвртог разреда основне школе, за које су до сада часови били организовани у просторијама Месне заједнице. Кроз програм помоћи поплављеним подручјима у Србији, Европска унија финансирала је са 130.000 евра изградњу и опремање нове школе од 225 метара квадратних, након што је стари објекат претрпео велика оштећења током поплава у мају 2014. године.

„Нова школа опремљена је најмодернијим училима, па деца сада могу са задовољством да је похађају. Успели смо да обновимо девет школа у Обреновцу, да би ђаци имала добре услове за учење. Европска унија пружила је Србији велику подршку у обнови од поплава, коју треба да ценимо и на чему смо јој захвални“, рекао је председник Владе Србије Александар Вучић.

„Обреновац је претрпео велике последице у мају 2014. године, и постао симбол страдања од поплава. Али, срећан сам што је уз помоћ Европске уније сада постао симбол успешне реконструкције. Ученици у Пољанама сада имају нову школу, коју могу да похађају од првог дана новог полугодишта. Европска унија наставиће да помаже Обреновац кроз пројекте превенције поплава, да се сличне катастрофе више не би понављале“, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.

„Захваљујући помоћи Европске уније, деца у Пољанама сада имају услове за добру будућност, јер могу неометано да се школују у свом месту“, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић обишли су данас и Гимназију у Обреновцу и Пољопривредно-хемијску школу, за чију обнову и опремање Европска унија је издвојила 287.000 евра.

Помоћ Европске уније у санирању последица поплава у Обреновцу обухвата обнову основних и средњих школа, изградњу и реконструкцију приватних кућа, помоћ малим предузећима и пољопривредницима, уређење речних токова и санацију насипа.