Вести

03 Септембар 2014, 11:03

Европска унија и ФАО испоручују помоћ пољопривредним газдинствима оштећеним у поплавама у Србији


Трстеник, 3. септембар 2014 – Прва испорука помоћи у сточној храни која је данас достављена пољопривредним газдинствима у општини Трстеник означила је почетак програма подршке Европске уније за опоравак српске пољопривреде. Данашња испорука сточне хране коју спроводи Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) представља део ширег програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра.

Европска унија и ФАО испоручују помоћ пољопривредним газдинствима оштећеним у поплавама у Србији
Photo: ©FAO/M. Bozic

Житељи општине Трстеник су међу првим корисницима помоћи Европске уније оштећеним пољопривредним домаћинствима. Овога јутра у Трстеник је стигао камион са џаковима сточне хране што је означило и званичан почетак дистрибуције помоћи ЕУ српским пољопривредницима.

У име делегације Европске уније првој у низу испорука помоћи српским пољопривредницима присуствовао је г. Фрејк Јанмат, шеф економског одељења Делегације ЕУ у Србији. Испред општине Трстеник, примопредаји донације за пољопривреднике су присуствовали г. Мирослав Алексић, председник општине Трстеник, као и остали високи званичници локалне самоуправе.

У име Владе Републике Србије испоруци донације је присуствовао г. Зоран Рајић, државни секретар у Министарству пољопривреду и заштите животне средине.

“Изузетно сам срећан што сам данас у Трстенику како бих покренуо трећи сегмент пројекта ’Помоћ ЕУ угроженима од поплава у Србији’, чији је циљ пружање помоћи пољопривредницима како би се опоравили од штете и губитака нанетим њиховом сточном фонду током поплава у мају и јуну ове године”, рекао је Јанмат.

“ЕУ је обезбедила укупно осам милиона евра за помоћ пољопривреди, коју ће наши партнери из ФАО искористити како би доставили храну за стоку, биљно семе, младице воћа и поврћа и зелене баште малим пољопривредницима у 24 општине најтеже погођене поплавама. Домаћинствима се помаже да би обновили своје воћњаке и усеве, заменили оштећену механизацију и реновирали оштећене објекте, надокнадили изгубљену стоку и очували здравље и продуктивност преосталих животиња”, додао је Јанмат.

У оквиру овог дела програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, биће донирано сточне хране за око 2.100 малих пољопривредних газдинстава на територији општина Обреновац, Чачак, Лазаревац и Трстеник. Ова домаћинства су претрпела значајне губитке током до сада незапамћених поплава у Србији. Сточна храна која се испоручује пољопривредницима купљена је од домаћег произвођача по завршетку јавног тендера.

Све активности се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије.

“Свеукупни циљ пољопривредне компоненте пакета мера помоћи ЕУ у износу од 30 милиона евра јесте помоћ намењена за око 15.000 малих пољопривредних домаћинстава која обезбеђују животне намирнице за око 30 хиљада људи и уз чију помоћ ће, надамо се, они успети да се опораве и унапреде квалитет живота”, рекао је Јанмат.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Организација за пољопривреду и храну је искључиво одговорна за садржај овог саопштења и он не представља неопходно ставове Европске уније.