Вести

16 Јануар 2015, 16:16

Европска унија финансира обнову система за водоснабдевање у Трстенику


Трстеник, 16. јануар 2015. – Амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић обишли су данас радове на обнови система за водоснабдевање у Трстенику, који је оштећен током поплава у мају прошле године. Санацију три инфилтрациона језера на изворишту „Старо корито“, из којих се обезбеђује пијаћа вода за око 15.000 становника ове општине, Европска унија финансира са 192.400 евра.

Главна изворишта за снабдевање водом Трстеника загађена су током поплава у мају прошле године, када се Западна Морава излила и нанела велике количине муља, због чега је водоснабевање општине морало да буде обезбеђено са алтернативног извора „Прњавор“ који тренутно подмирује потребе становника. До сада је једно од три инфилтрациона језера у потпуности оспособљено – вода је испумпана, муљ очишћен, а постављени су нови слојеви шљунка и песка неопходни за филтрацију - док су радови у току на преостала два.

„Оспособљавање система за водоснабдевање у Трстенику је један од највећих појединачних инвестиција ЕУ у санацију последица прошлогодишњих поплава. Радови на другом језеру приводе се крају, а треће ће ускоро бити санирано, што ће бити и крај проблема са којим је општина суочена“, рекао је амбасадор Девенпорт.


„Европска унија заједно са партнерским организацијама без одлагања је кренула са пројектом решавања проблема водоснабдевања Трстеника, а радови су сада већ у поодмаклој фази. Поплава је одједном причинила велику штету на изворишту воде, која се одразила на живот целе општине“, рекао је директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

„Захваљујући подршци Европске уније и Владе Србије, у Трстенику се полако заборавља на штету након поплава. Верујем да ћемо до марта имати потпуно обновљена изворишта, тако да обезбедимо нормално водоснабдевање за грађане Трстеника“, рекао је председник општине Трстеник Мирослав Алексић.

У Трстенику, кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији, Европска унија обезбедила је око 570.000 евра за рехабилитацију система за водоснабдевање, обнову оштећених кућа за 13 породица, подршку за 19 малих предузећа и око 1.200 пољопривредних домаћинстава. До сада је обновљено пет кућа, док се радови на још осам приводе крају.

 

„Заједнички тимови донатора, државе и општине били су веома ефикасни у сарадњи током борбе против последица које су нанеле поплаве у мају прошле године. Драго ми је да данас видим задовољне људе који су се вратили у обновљене куће“, рекао је Девенпорт.

„До сада смо успели уз помоћ пријатеља да санирамо последице поплава у оштећеним објектима, тако да породице поново могу да живе у својим домовима“, рекао је председник општине Мирослав Алексић.


Пакете сточне хране данас је примило 77 породица које се баве од пољопривредом. Помоћ у обнављању производње кроз набавку семена жита за зимску сетву, ђубрива и садница воћа до сада је добило 730 пољопривредних домаћинстава у Трстенику. У наредном периоду планирана је испорука пољопривредне опреме, семена и ђубрива за пролећну сетву, пластеника и стоке.

„Пољопривредна производња је веома распрострањена у Трстенику, те су пољопривредници и претрпели највећу штету. Европска унија пружа помоћ за више од 1.200 пољопривредних домаћинстава у вредности од око 240.000 евра“, рекао је Девенпорт.


?>