Вести

03 Октобар 2015, 17:03

ЕУ са 2,8 милиона евра финансира уређење Kолубаре


Радови на комплетном уређењу корита Колубаре на територији Ваљева у дужини од 4,6 километара, који ће бити финансирани са 2,8 милиона евра из донације Европске уније, почеће до краја године. „Новац је већ обезбеђен, договор је постигнут са Аустријском развојном агенцијом која ће тај посао реализовати. Утоку су припремне активности, оно што су биле обавезе Владе Србије и ЈП ‘Србијаводе' је завршено и достављено је Делегацији Европске уније. Очекујем да до краја ове године почну радови на потпуном уређењу Колубаре, укључујући обалу низводно и узводно од Јадра“, најавио је данас у Ваљеву директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Благојевић је рекао да је до сада у обнову водопривредних објеката на територији града Ваљева уложено 1,2 милиона евра, док је укупна вредност радова на 120 локација широм Србије око 20 милиона евра. Влада Јапана је била међу највећим донаторима и онима који су први прискочили у помоћ Србији након мајских поплава.


Санирано корито реке Колубаре у дужини од 1,1 километар, чије је радове финансирала управо Влада Јапана са 114 милиона динара, обишли су данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, амбасадор Јапана у Србији Јуићи Такахара, директор владине Канцеларије Марко Благојевић, представници Србијаводе и локалне самоуправе.

Санација корита Колубаре у Ваљеву је део пројекта санације речних корита и насипа у шест општина највише пострадалих у мајским поплавама, који је Влада Јапана финансирала са близу три милиона евра.


Амбасадор Јапана у Србији Јуићи Такахара поручио је да је важно да се не стане по завршетку санације, већ да се настави на активностима везаним за превенцију од елементарних непогода.

 

“Из искуства стеченог у многим временским недаћама препознајемо важност превенције и спремности да се реагује на непогоде. Зато Јапан финансира пројекат Програма за развој УН, који се управо фокусира на проблеме елементарних непогода у Србији. Кроз овај пројекат запослени у многим општинама, укључујући и Ваљево, учествоваће на тренинзима, који имају за циљ јачање капацитета за превенцију и реаговање на ванредне ситуације, изазване временским непогодама", рекао је амбасадор Јапана.

Министарка је подсетила да су хитни радови на санацији речних корита и обала почели у јулу прошле године, а да су радови у Ваљеву, због обима, захтевали већа финансијска средства и морали су бити завршени у кратком року. "Зато донација Јапана има велики значај, средства су обезбеђена у кратком року, не само за радове у Ваљеву, већ и за радове на објектима у Осечини, Чачку, Горњем Милановцу, Лозници и Крупњу, у укупној вредности од три милиона евра", рекла је Богосављевић Бошковић подсећајући да су радови на санацији корита Колубаре завршени крајем јуна.


Министарка је најавила реализацију нових пројеката, који су већ припремљени. Она је додала да су “Србијаводе” већ предале техничку и тендерску документацију за нове радове на територији Ваљева са циљем да се ревитализује оно што је најнеопходније, али и да се унапреди систем заштите.

Директор владине Канцеларије Марко Благојевић је најавио усвајање новог закона, који предвиђа и јачу улогу локалних самоуправа. „Посао обнове био је огроман посао, али нам предстоји још већи, а то је посао на јачању наших капацитета за управљање ризиком од елементарних непогода и то не само поплава. Завршен је предлог Закона управљања ризиком од елементарних непогода, који ће се у Скупштини наћи на редовном јесењем заседању и ја се надам његовом скором усвајању“, рекао је Марко Благојевић.


Уз захвалност свим донаторима, посебно Влади Јапана, градоначелник Станко Терзић поручио је да ће Ваљево сву помоћ и племенита дела донатора дуго памтити. „Надам се да ће у наредном периоду бити настављена наша сарадња са институцијама, које представљају наши гости“, рекао је Терзић. 

 

Текст преузет са www.kolubarske.rs

 


?>