Вести

12 Јун 2014, 13:12

ЕИБ спреман да помогне локалним самоуправама


Београд, 12. јун 2014. године – Потпредседник Владе Србије и министар за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички разговарала је данас са представницима Европске инвестиционе банке (ЕИБ) о подршци те финансијске институције у опоравку поплављених подручја.

 

ЕИБ спреман да помогне локалним самоуправама

 

Представници ЕИБ-а су том приликом изразили спремност да део средстава од зајмова који су већ у процедури, а намењени су за разне пројекте у Србији, преусмере за фазу опоравка поплављених подручја.

 

У разговору је истакнуто да се из одобрених 150 милиона евра зајма за инфраструктурне пројекте за мала и средња предузећа у Србији средства могу усмерити за помоћ малим и средњим предузећима у поплављеним подручјима, као и самим властима у локалним самоуправама.

 

Овај зајам одобрен је у јануару 2014. године и први је део кредитне линије (APEX) од укупно 500 милиона евра намењених привредном опоравку и помоћи европским интеграцијама Србије.

 

Саговорници су констатовали да је често долазило до одлагања имплементације пројеката у протеклих неколико година, уз оцену да ће реформа администрације учинити да цео процес буде бржи и ефикаснији.

 

Удовички је указала на то да је у фази припреме Приоритетни план рада Владе, који ће садржати све планове из експозеа председника Владе са детаљним временским роковима и организационом структуром.

 

План, фокусиран на краткорочни период, садржаће смернице и напомене где су могуће препреке, а захваљујући њему јавност ће моћи да сагледа целокупан процес активности Владе у наредном периоду, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе.