Вести

15 Јул 2014, 16:15

Донаторска конференција за Србију и БиХ сутра у Бриселу


БРИСЕЛ, 15. јула (Тањуг) - У Бриселу ће сутра бити одржана велика Донаторска конференција за отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Босни и Херцеговини, а присуство су најавили бројни званичници и међународне институције и организације из Европе и света.

 


Делегацију Србије предводи председник Томислав Николић, који ће се обратити окупљенима.

У име делегације Босне и Херцеговине говориће председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Домаћин скупа, који се одржава под мотом "Изградимо поново заједно", је Европска комисија, а суорганизатори су Француска и Словенија.

Како је најавила ЕК, скуп ће отворити европски комесар за проширење Штефан Филе, премијерка Словеније Аленка Братушек и шеф француске дипломатије Лоран Фабијус.

На конференцији ће бити приказана и три филма о катастрофалним поплавама у Босни и Србији, као и о реакцији међународне заједнице, а завршну реч одржаће европска комесарка за хуманитарну помоћ Кристалина Георгиева.

На скуп су позвани земље донатори, међународне финансијске институције и релевантне организације цивилног друштва.

Очекују се и бројни високи званичници из Русије, Сједињених Држава и Јапана.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић апеловао је на све земље учеснице донаторске конференције да што више помогну Србији и БиХ и изразио очекивање да ће бити прикупљено неколико стотина милиона евра за опоравак.

На скупу ће бити представљен данас усвојени извештај Владе Србије о процени штете од поплава и потреба, у чијој изради су учествовали представници ЕУ, Светске банке и 30 експерата из УН.

Директор канцеларије за обнову Марко Благојевић, представљајући извештај о причињеној штети изазваној поплавама, рекао је да укупна процењена штета износи милијарду и 532 милиона евра.

Према његовим речима, вредност свих уништених материјалних добара износи 870 милиона евра, а укупни губици 662 милиона евра.

"Највећа штета је нанета сектору становања, 227 милиона евра је вредност свега физички уништеног овим поплавама. Штета у рударству се у највећој мери односи на штету која је настала по руднике угља у Колубари, а велику штету је претрпео и саобраћај око 100 милиона евра", навео је Благојевић.

Он је навео да су овом катастрофом највише били погођени рударство и енергетика, становање, пољопривреда и трговина, оценивши да ће најзначајнији партнер у обнови земље бити ЕУ.

Саветник председника Србије за спољну политику Иван Мркић, који ће присуствовати конференцији, оценио је да ће на том догађају бити исказана солидарност у правом тренутку, са данашњом - уважаваном Србијом.

Подсетивши да је идеја о одржавању конференције покренута током сусрета председника Николића са председником Француске Франсоа Оландом у Паризу 22. маја, Мркић је посебно истакао брзину којом је она организована, истичући да је за тако нешто потребно бар шест месеци, а некад и неколико година.

Мркић није желео да лицитира са износом новца који би могао да буде прикупљен, приметивши да је то неумесно, имајући у виду да су многи од учесника конференције већ пружили значајну помоћ на билатераланом нивоу.

Донаторска конференција ће почети сутра у три поподне у згради "Шарлемањ" у центру бриселског европског кварта, а за њега је резервисана највећа сала за конференције, која може да прими више од 400 људи.

Извор: Тањуг