Вести

25 Август 2015, 13:25

До половине новембра завршетак санације свих бедема у Лазаревцу


Амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, Марко Благојевић и градоначелник Београда, Синиша Мали обишли су данас радове на санацији бедема на реци Пештан који се спроводе у оквиру пројекта превенције од поплава река колубарског слива који финансира Влада Велике Британије. Радови у оквиру овог пројекта започели су у мају, а до сада је завршена санација бедема на рекама Колубари, Турији и Лукавици.

За реализацију овог пројекта влада Велике Британије обезбедила је 1,3 милиона евра, док је Канцеларија Владе Србије за обнову и помоћ поплављеним подручјима дала 320.000 евра.


Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић је подсетио да су радови на санацији насипа почели пре три месеца, када су на терену "биле развалине некадашње обнове од поплава". "Сада је то једна потпуно друга прича - овај пројекат допринеће унапређењу безбедности у Лазаревцу", рекао је он додавши да се ту ради о јачању заштите од поплава.


„На рекама колубарског слива насипи ће бити бољи, јачи и квалитетнији од старих“, рекао је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, Марко Благојевић.

Благојевић је навео и да су за претходих годину дана изведени радови на више од 100 локација у циљу јачања одбране од поплава у вредности од преко две милијарде динара. Према његовим речима, изграђено је и 19 брана за одбрану од бујичних поплава, а ради се на још пет.


"Само у овој години биће урађено више него у претходних 20 година. Србија је данас безбеднија него претходне године, али то још увек није довољно", рекао је Благојевић.

Нагласивши да поплаве нису једине неприлике које Србија има и да је потребан обједињен и системски начин управљања, Благојевић је најавио да ће Закон о управљању ризицима од елементарних непогода, који ће обавезати локалне самоуправе да израде акционе планове, ускоро ући у скупштинску процедуру. Он је изразио наду и да ће се тај нови закон наћи у парламенту током јесењег редовног заседања.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће завршетком радова на санацији бедема на реци Пештан у Лазаревцу, до половине новембра, бити санирани сви бедеми колубарског слива у општини Лазаревац, и истакао да су Лазаревац и Обреновац биле општине које су најтеже погођене прошлогодишњим поплавама и да је протеклих дана урађено много на санацији стамбених објекта, путне инфраструктуре и бедема.

По његовим речима санирани су бедеми на Колубари, Лукавици и Турији, а данас су почели радови на обнови бедема на реци Пештан. Рок за завршетак радова је половина новембра, чиме ћемо завршити санацију свих бедема и насипа на све четири реке у општини, а било је их укупно 24.

Градоначелник је поручио да ће тиме бити обезбеђено да се свих 60.000 грађана Лазаревца осећа безбедно и сигурно.

Амбасадор Киф је навео да је британска влада дала 1,3 милиона евра за тај пројекат чији је циљ да заштити општину, али и Рударски басен Колубара од великих поплава. Он је навео и да је у поплавама оштећено 1.300 метара насипа и да је водени талас оставио катастрофалне последице у општини и самом басену где се произведе 75 одсто укупних количина угља у Србији.

Киф је рекао и да ће се у оквиру пројекта обновити укупно 24 насипа "што ће чинити прстен који ће бити део националне мреже за заштиту од поплава".


Захваљујући подршци Велике Британије, општина Лазаревац већ ради на дефинисању закључака и поука након прошлогодишњих поплава, као и на припреми Акционог плана за превенцију од поплава. Према речима заменика председника Општине Лазаревац, Бојана Стевића, све пројектне активности изузетно су важне не само за грађане општине Лазаревац, већ и за одржавање енергетске стабилности Рударског басена „Колубара“.


Овај пројекат спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) заједно са Јавним водопривредним предузећем „Београдводе“, од маја до новембра 2015.