EXECUTION OF PREPARATORY WORKS ON THE ARRANGEMENT OF THE
CONSTRUCTION SITE FOR THE CONSTRUCTION OF THE NEW UNIVERSITY
CHILDREN'S HOSPITAL TIRSOVA 2 IN BELGRADE (PROCUREMENT NO.
I0P/53-2021/UCH2)

Clarification no. 1

Issued on June 08, 2021

Regarding the list of questions that the Employer, Public Investment Management Office
Belgrade, No. 11 Nemanjina street, has received from the potential bidders, concerning the
procurement procedure: Execution of preparatory works on the arrangement of the construction
site for the construction of the new university children's hospital Tir§ova 2 in Belgrade no.
IOP/53-2021/UCH2, we give you the following answers:

Question 1:

According to availiable data, part of the future pubblic access road is to be cut in the
limestone zone. Will future contractor be allowed to use dynamite — industrial explosive
for controlled mining, respecting any local normatives on security when using
explosive materials for industrial / mining purposes?

Answer 1:

Having in mind that the works will be performed on the location that is part of the
existing hospital complex, as well as near the infrastructure facilities, the application
of dynamite - industrial explosive for controlled mining, will not be allowed
Furthermore, the design of preparatory works also does not envisage that method of
excavation.

Question 2:

If yes, is the future contractor allowed to use its own staff and its subcontractors
specialized in usage of dynamite, industrial explosive, coming from abroad, or there is
any kind of restriction and obligation to use only local companies and their staff
authorized for handling industrial explosives for mining?

Answer 2:

See answer to question no. 1.

Question 3:

Tender forsees different figures as Key Personnel, with specific local licenses issued
by the Chambre of Engineers of Serbia. We followed the instruction to read the rules,

and we understood that it is quite difficult, almost impossible, to qualify our
international staff. Can you please clarify whether engineers coming from the Region



of former Yugoslavia (i.e. Bosnia-Herzegovina, Croatia, Montenegro and Slovenia) can
be directly qualified and whether their licenses issued by the Chambers of Engineers of
respective countries successors of Yugoslavia would be recognized as valid?

Answer 3:

Pursuant to the provisions of the Tender Documentation, the selected bidder will have
to provide responsible contractors before signing the contract, who will have
professional licenses issued by the relevant body of the Republic of Serbia. Namely,
the Tender Documentation, in the part of 3.2 Qualification Criteria under point 2.
Personnel Capabilities, prescribes the following:

“In accordance with the Law on planning and construction RS ("Official gazette RS",
br. 72/2009, 81/2009, 64/2010 - decision 24/2011, 121/2012, 42/2013 - decision
50/2013 - decision 98/2013 - decision 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019, 37/2019-
other law and 9/2020) all engaged staff must hold licenses issued by relevant authorities
of the Republic of Serbia valid.

In the case of a foreign Bidder, such Bidder shall, in the event of being awarded
contract, engage persons holding licenses issued by relevant authorities of the Republic
of Serbia, before the date of the contract conclusion.

Please note that the General conditions of the contract (Red Fidic) clause 1.6 Contract
Agreement, stipulates that the contracting parties will conclude a contract agreement
within 28 days after the contractor receives the Letter of Acceptance.

In this regard, in case the foreign bidder to whom the contract has been awarded, does
not engage persons who hold licenses issued by the relevant bodies of the Republic of
Serbia, until signing the contract, the Contracting Authority will conclude a contract
with the first next ranked bidder.

The procedure for licenses issuing is described on the Serbian Chamber of Engineers
web site http://www.ingkomora.org.rs/licence/ and
http://www.ingkomora.org.rs/eng/licences/.”

Accordingly, engineers from the former Yugoslav republics are not exempt from the

abovementioned rule.
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