Prioritet sanacija i unapređenje sistema za zaštitu od poplava

Da je prevencija ključna stvar pokazuje i primer opštine Lučani koja je ovih dana bila zahvaćena nepogodama i obilnim padavinama koje su dovele do ponovnog izlivanja reke Bjelice. Iako su padavine bile intenzivnije nego u maju mesecu, i iako je poplavni talas bio jednak poplavnom talasu kao u majskim nepogodama, štetu nisu pretrpele ni kuće, ni namenska industrija na teritoriji ove opštine. Zahvaljujući projektu kojim je početkom novembra očišćeno rečno korito obezbeđena je veća protočnost reke Bjelice, tako da je nivo vode, iako je obilnost padavina bila istog intenziteta, bio niži za 25 do 30 santimetara nego u maju mesecu.

 

Sredstva za realizaciju projekta čišćenja korita reke Bjelice i izgradnju četiri brane obezbedila je Kanadska Vlada na predlog Kancelarije.

 

‘’Kanada je na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja odobrila finansiranje u visini od pola miliona kanadskih dolara za obnovu uništene i oštećene infrastrukture za zaštitu od poplava na teritoriji opštine Lučani. Projekat je odobren u oktobru, a izvođenje radova je počelo u prvoj polovini novembra. Ostalo je da se u toj opštini urade i četiri pregradne brane koje će sprečiti donošenje nanosa u Bjelicu što će značajno smanjiti rizik od poplava’, istakao je Blagojević.

 

On je istakao da je Kancelarija iz donacija obezbedila oko 600 miliona dinara za projekte obnove uništene i oštećene infrastrukture za zaštitu od poplava na teritoriji 23 opštine u Srbiji. Radi se o projektima koje su na predlog Kancelarije odobrile države kao što su Kanada, Indonezija, Alžir, Italija, Albanija, ali i Coca Cola Fondacija.

 

‘’DŽaba nam četiri milijarde dinara koje smo isplatili porodicama u Srbiji, 17000 domaćinstava je do sada dobilo materijalnu pomoć. DŽaba nam 218 kuća koje u ovom trenutku zidamo ukoliko će sutra ponovo biti plavljene’’, upozorio je Blagojević i najavio da će do kraja godine biti izvedeni radovi u vrednosti više od milijardu dinara na svim kritičnim lokacijama u Srbiji upravo na obnovi infrastrukture za zaštitu od poplava.

 

Blagojević je istakao da je, samo u Krupnju, mogla da se izbegne velika šteta da je na vreme uloženo u izgradnju pregradnih brana za bujične vode i najavio da će na predlog Kancelarije program Ujedinjenih nacija za razvoj uložiti sredstva u ovakvu investiciju u 8 opština u Srbiji.

 

‘’Uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj na 20 lokacija u Srbiji rade se nove pregrade za bujične vode koje bi trebalo da spreče ogromne štete. Izgradnja tri takve pregradne brane u Krupnju vredi 60 do 70 hiljada evra. Milioni će na kraju biti potrošeni na obnovu Krupnja, 27 kuća se zida, 300 domaćinstava dobija pomoć u novcu od države, a šteta je mogla biti sprečena investicijom od 60 do 70 hiljada evra’’, ukazao je Blagojević.

 

On je istakao da je do danas obezbeđeno više od 30 miliona evra za unapređenje sistema za zaštitu od poplava, kao i da se nastavlja sa prikupljanjem sredstava za tu namenu.

 

‘’U Srbiji postoje lokacije na kojima treba da se rade potpuno novi sistemi, novi projekti, i za to je u ovom trenutku obezbeđeno više od 30 miliona evra, što iz sredstava Svetske banke, što iz sredstava EU’’, rekao je Blagojević, i dodao da će sve više prostora biti za razmišljanje o prevenciji kako rad na obnovi stambenih objekata bude postajao manje intenzivan.