Vesti

20 Jun 2014, 13:20

Uskoro zakon o saniranju posledica poplava


Beograd, 20. jun 2014. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Vlada uskoro izaći sa predlogom zakona o saniranju posledica poplava, koje su u maju pogodile našu zemlju.

 

Uskoro zakon o saniranju posledica poplava

Foto: rts.rs

 

Mihajlović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnila da će taj zakon omogućiti ubrzanu sanaciju puteva, kuća, javnih objekata i škola, koje moraju biti spremne za učenike do septembra.

 

Ona je navela da timovi stručnjaka vrše pregled terena i javnih objekata, s obzirom na to da se naredna dva meseca moraju iskoristiti za obnovu zemlje, uz napomenu da je Vlada maksimalno angažovana po tom pitanju.

 

Mihajlović je istovremeno ukazala na to da će Nacionalna strategija za bezbednost saobraćaja, od čije se primene očekuje smanjenje broja saobraćajnih nesreća u Srbiji, biti završena u narednih 20 dana.

 

Pokušaćemo da radimo na sva tri koloseka – na onome što su obaveze vozača, obaveze onih koji daju sertifikate za ispravnost vozila i obaveze preduzeća koja rade na putevima, kako bismo imali sigurnog vozača, vozilo i put, što danas nemamo.

 

Prema njenim rečima, nova strategija će predvideti prisustvo većeg broja policajaca na putevima, oštrije kontrole, bolju međuresornu komunikaciju sa saobraćajnom policijom i prekršajnim sudovima, kao i pooštrene uslove za licence za profesionalne vozače, pri čemu će i svi koji izdaju sertifikate takođe morati da imaju licencu.

 

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, dete u posebnom sedištu u automobilu mora da sedi do svoje treće godine, dok su u EU ti kriterijumi oštriji, tako da će i ta odredba biti promenjena, najavila je ona.

 

Potpredsednik Vlade je podsetila na to da će za tri godine biti obnovljeno 1.100 kilometara deonica koje su najfrekventnije, što će doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju.

 

U ovoj godini bi, kako je najavila, trebalo da bude izgrađeno 50 kilometara puteva na teritoriji čitave Republike.