Vesti

14 Maj 2015, 18:14

Pokrenut projekat za usklađivanje podataka o klizištima


Danas je u okviru Drugog Regionalnog simpozijuma o klizištima u Jadransko-Balkanskoj regiji predstavljen početak projekta pod nazivom „Usklađivanje podataka o klizištima i obuka opština za njihovo praćenje:  BEWARE (Beyond landslide aWAREness)“.

Projekat sprovode Geološki zavod Srbije, kao nosilac i Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, kao realizator. Projekat finansira Vlada Japana preko Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji. 

Kako je rečeno, projekat je vredan 3,6 miliona dolara i omogućiće sistematsko istraživanje klizišta u Srbiji, snimanje terena, procenu i mapiranje rizika, analizu isplativosti projekata sanacije, izradu katastra klizišta i obuka namenjenu lokalnim samoupravama za sistematsko praćenje klizišta, kojima je podložno 30 odsto teritorije Srbije.


Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da Vlada Srbije pokušava da stvori preduslove za sistematski odgovor na rizike od klizišta koja su prošle godine pričinila štetu koja se procenjuje na više stotina miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da na području Srbije ima oko 36.000 klizišta, a samo na području Beograda postoji više od 1.100 klizišta, među kojima je jedno od najvećih klizišta na Balkanu, a možda i u Evropi, u naselju Umka.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da bi do kraja jula Srbija trebalo da dobije zakon o upravljanju rizikom i odbranom od elementarnih nepogoda, koji će se baviti i pitanjem prevencije.

On je istakao da je prilikom obnove objekata oštećenih u prošlogodišnjim majskim poplavama uveden princip da ni jedna kuća ne može da se napravi na terenu koji je ugrožen poplavom ili klizištem i da bi to trebalo da postane standard u Srbiji. Blagojević je kao probleme naveo to što se u Srbiji ne zna u kojoj meri i odakle prete rizici od klizišta, nedovoljna koordinacija između nadležnih institucija, ali i nedostatak finansijskih sredstva za sanaciju klizišta.

Prema procenama, dodao je Blagojević, za sanaciju problema klizišta u Srbiji potrebno 11 milijardi evra.