Vesti

11 Jun 2014, 16:11

Obezbeđeno seme za presejavanje više od 12.000 hektara


Beograd, 11. jun 2014. godine – Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević potpisao je danas sa predstavnicima deset najvećih poljoprivrednih kompanija u Srbiji ugovor o donaciji semena za ponovno zasejavanje poplavljenih njiva.

 

Blagojević je tom prilikom istakao da ukupna vrednost donacije iznosi približno milion evra, i dodao da je obezbeđeno seme za više od 12.000 hektara.

 

Prema njegovim rečima, semenski materijal biće u narednim danima podeljen svima čije su njive stradale u nedavnim poplavama.

 

On je izrazio zahvalnost svim kompanijama koje su pokazale društvenu odgovornost i odlučile da pomognu kako bi se u ugroženim područjima, koliko to prirodni uslovi dozvoljavaju, sačuvala poljoprivredna proizvodnja.

 

Pozivu države da doniraju neophodan poljoprivredni repromaterijal odazvali su se: „ ‘’Syngenta doo“, „Institut za kukuruz iz Zemun polja“, „ MK SEEDS doo “, „ Limagrain doo “, „Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada“, „ Chemical Agrosava doo", „BS Hibridi“, „Delta agrar“, „Rajfajzen agro“ i „BC hibridi“ iz Sombora.

 

Najviše je obezbeđeno semena kukuruza, za nešto više od 10.000 hektara zemlje, a donatori su u skladu sa zahtevima obezbedili i seme soje za hiljadu hektara.

 

Stručnjaci iz donatorskih firmi biće na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima za sve neophodne savete i preporuke.