Vesti

26 April 2017, 09:26

Novi domovi za devet romskih porodica u Vladičinom Hanu


U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, danas su u Vladičinom Hanu, u MZ Prekodolce, zvanično uručeni ključevi novim stanarima u novoizgrađenom stambenom bloku. Devet romskih porodica, korisnika socijalne pomoći, čiji su domovi uništeni u poplavama i zbog klizišta, preseliće se iz kontejnera u nove domove opremljene osnovnim nameštajem i belom tehnikom.

Programski menadžer Delegacije Evropske unije Maja Vučković-Krčmar, podsetila je tom prilikom da je Evropska unija reagovala najbrže u slučaju majskih poplava 2014. Novac koji je uložen u projekte obnove od posledica poplava omogućili su direktno poreski obveznici Evropske unije, i ta pomoć u Srbiju je stigla kroz pretpristupne fondove IPA (Instrument for Pre-Accession). Evropska unija, kao najveći donator, pružila je pomoć Srbiji u iznosu od 172 miliona evra u obnovi i rekonstrukciji. Prvi korisnici su tu pomoć dobili već u avgustu iste godine.


"Možemo da kažemo," rekla je Vučković-Krčmar, "da smo uradili ogroman posao i da smo svi prezadovoljni rezultatima. Ovo konkretno rešenje u Vladičinom Hanu je bilo izuzetak jer su se poplave ovde dogodile u januaru 2015. Iako imamo veoma oštre birokratske procedure, zajedno sa organizacijom Help, koja je naročito aktivna na jugu Srbije, i izuzetno dobro radi, našli smo načina da i ove ljude integrišemo u taj program.


Opština Vladičin Han može da se nazove primerom kako uz aktivnu pomoć i podršku lokalne samouprave, može da se iznese jedan humani i izuzetno važan projekat koji predstavlja upravo ono što Evropska unija i Delegacija EU rade širom Srbije. Još jedan primer ovakvog socijalnog stanovanja imamo samo u Obrenovcu gde smo izgradili zgradu za 32 porodice, u kojoj su korisnici takođe pripadnici romske nacionalne manjine, koje su jako dobro integrisane i imamo jako dobra iskustva. Nadam se da ćete i vi ovde biti zadovoljni i da ćete uživati u svojim novim domovima. " poručila je Vučković-Krčmar.


Obezbeđivanjem osnovih preduslova za pristojan život uz pomoć Delegacije EU i Helpa, i uz fokusirane napore lokalne samouprave, koja je sa svoje strane obezbedila lokaciju, priključke i povezivanje na lokalnu infrastrukturu, potom angažovanje Centra za socijalni rad i podršku zdravstvenog medijatora, ovim ugroženim porodicama omogućen je novi početak.


Državni sekretar, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Ilić istakao je zahvalnost Evropskoj uniji i Helpu na udruženim naporima i dodao da je ovaj projekat naročito značajan jer su u pitanju nosioci socijalne pomoći. Ilić je istakao da su Vlada Republike Srbije, socijalne ustanove i civilno društvo na zajedničkom zadatku i da je potrebno ići korak dalje da socijalno ugroženi prevaziđu situaciju u kojoj se nalaze i budu ravnopravni članovi društva.


Uručujući zahvalnice Delegaciji Evropske unije i Helpu za pomoć u obnovi predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima. "Evropskoj uniji, Helpu i Ministarstvu rada hvala što su imali sluha za porodice pogođene poplavama. Svaki uloženi dinar je vidljiv u novim domovima za devet romskih porodica " rekao je Mladenović.


Regionalni koordinator Helpa, Klaus Mok, je napomenuo da je izgradnja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, uz pomoć EU, samo još jedan vid dobre saradnje i ciljane pomoći onima kojima je takva pomoć neophodna u skladu sa zajedničkom misijom svih partnera. "Od praznog prostora, napravljen je jedan funkcionalan stambeni blok, sa domovima opremljenim nameštajem i uređajima, uređenim prilazima i mobilijarom za decu. Ukupna vrednost investicije u ovu lokalnu zajednicu, izgradnja montažnih kuća, osnovni nameštaj i uređaji za domaćinstva, spoljno uređenje - kolske, pešačke i pristupne staze, ograda, zelene površine i mobilijar za decu, iznosi 208.088,00 evra." istakao je Mok.


Deo programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, koji sprovode organizacije ASB, DRC i Help, usmeren je na izgradnju i obnovu privatnih kuća i pomoć mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicima oštećenim u poplavama. 


?>