Vesti

22 Februar 2018, 16:22

Još 22 lokalne samouprave udruženo za smanjenje rizika od katastrofa


U Skupštini Beograda je danas potpisan Protokol o saradnji gradova i opština duž sliva Velike Morave i sliva Gornjeg Dunava - Banatski vodotoci u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić podržao je takav način udruživanja i poručio da je, zahvaljujući raznim aktivnostima na tom polju, Srbija sada mnogo spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama u odnosu na 2014. kada su nas zadesile velike poplave.

Ružić je rekao da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa našom nesprmnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete.

Rekao je da se, ipak, pokazalo koliko smo snalažljiv i uporan narod.

"Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementranim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou".

Ružić je rekao da je današnjim potpisivanjem pomenutih protokola otvorena nova stranica održivog razvoja Srbije.

Naveo je da je država od 2014. bila uz lokalne samouprave i zajedno sa njima usvajala naučene lekcije i da smo uz ozbiljnu podršku donatora i programa UNDP izgradili "sistem sa kojim participiramo i povezujemo se sa tetiroijama i zemljama u okruženju preko projekta SEE URBAN, jer prirodne katastrofe poznaju adminsitrativne i državne granice".

Ružić je poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

 

"Dobili smo lokalne šampione smanjenja rizika od katastrofa", istakao je Ružić i zahvalio na pomoći SKGO, EU, UNDP i Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri UN i Svetskoj banci.

Predsednica Stalne konferencije gradova i opština Dušanka Golubović rekla je da bez međuopštinske saradnje nije moguća efikasna borba s posledicama nepogoda i istakla da je protokol o saradnji 25 gradova i opštine sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare institucionalni okvir u kojem se preventivno deluje i upravlja rizicima od elementarnih nepogoda.


Golubović je najavila i da će ove godine biti potpisani i protokoli o saradnji gradova i opština za Drinski sliv, sliv donjeg Dunava i za vodotoke Bačke.

Zamenica direktora Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković je ukazala da se Srbija od 2014. godine konstantno na dve godine suočava sa poplavama što pokazuje da se mora ulagati u prevenciju, posebno u obuku. 

Načelnik sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije, Predrag Marić rekao je da je "lekcija iz 2014. naučena" i da je taj sektor jači i spreman, jer "nas ni jedna elementarna nepogoda zaobići neće".

Marić je za ovu godinu najavio tri zakona o smanjuje rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama; o kritičnoj infrastrukturi; i o dobrovloljnom vatrogastvu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović je rekao da je glavni grad od katastrofalnih posledica u Obrenovcu uradio mnogo i da se radi na projektima procene ugroženosti, plana zaštite i spasavanja, postavljanju 310 sirena za uzbunu, kojih je sada 117.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji, Steliana Nadere, rekla je da je u poplavama 2014. bruto-domaći proizvod Srbije opao za 1,08 odsto i da su najviše izgubile lokalne sredine.

Protokole o saradnji danas su potpisali gradonačelnici ili drugi predsednici lokalnih vlasti duž sliva Velike Morave (Kragujevac, Jagodina, Požarevac, Batočina, Rača, Velika Plana, Smederevska Palanka, Žabari, Paraćin, Svilajnac, Varvarin i Ćićevac) i gornjeg dela sliva Dunava u Srbiji Banatski vodotoci (Ada, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Žitište, Zrenjanin, Kanjiža, Kikinda, Kovačica, Kovin, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Pančevo, Plandište, Senta, Sečanj i Čoka).

Na svečanosti je obeležena i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i predstavljeni rezultati te inicijative, realizovane sa idejom smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Cilj ovakve sradnje gradova i opština je da se na bazi smernica važnih međunarodnih i nacionalnih strateških dokumenata stvori institucionalni okvir za zajedničko delovanje lokalnih samouprava za efikasnije preventivno delovanje i otklanjanje elementarnih nepogoda na lokalnom nivou i efikasnijem upravljanju rizikom.


?>